Partij van de Arbeid

Timmermans over Europtop

17-10-2008 01:40

PvdA-staatssecretaris Frans Timmermans is blij dat op de EU-top in Brussel besloten is tot dat in de hele unie garanties zullen worden afgegeven voor leningen tussen banken. Ook benadrukt hij het belang om vast te houden aan de gezamenlijk vastgestelde klimaatplannen.

De 27 EU-landen volgen unaniem de aanpak van de kredietcrisis waarover de vijftien landen die de euro als munt hebben en de Britten al afspraken hadden gemaakt. De garantiestelling heeft als doel het wantrouwen tussen de banken weg te nemen zodat deze weer geld aan elkaar kunnen lenen. De kredietstroom aan het bedrijfsleven kan op deze manier weer op gang gebracht worden.

Timmermans: 'Alleen gezamenlijke actie op Europees en internationaal niveau kan een oplossing bieden voor de problemen in de financiële sector. Het is zeer bemoedigend en het wekt vertrouwen dat alle 27 lidstaten zich hebben aangesloten bij het plan zoals dat zondag door de eurolanden en het Verenigd Koninkrijk is opgesteld.'

'Ambities klimaat vasthouden'
Het klimaat kwam ook aan de orde op de EU-top, omdat de ambitieuze Europese klimaatplannen steeds meer onder druk dreigen te komen staan. De Italiaanse premier Berlusconi dreigde een veto over deze plannen uit te spreken en een voorstel van Sarkozy een verdere stap in de richting van een akkoord te zetten stuitte op verzet van Polen, Italië en Duitsland.

Samen met Groot Brittannië en Finland blijft Nederland vasthouden aan de klimaatplannen. Timmermans: 'Juist nu is het van groot belang dat we de eerder gezamenlijk vastgestelde ambities vasthouden. Het tegengaan van de klimaatverandering kan ook een enorme impuls voor innovatie en technologische vernieuwing betekenen. Hopelijk kunnen we in december wanneer de ambities moeten worden omgezet in harde afspraken een akkoord bereiken waarmee Europa de klimaatdoelstellingen kan halen.'