Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europese Top stelt zwaar teleur (17/10/08)

N-VA Europees Parlementslid Frieda Brepoels is zwaar teleurgesteld over de conclusies van de Europese Top over het klimaatpakket. De voortrekkersrol die de Europese Unie op dat vlak vervult, wordt volledig opgegeven. In het licht van de internationale onderhandelingen volgend jaar kan dat tellen.

De ambitie van het Franse Voorzitterschap om de vier wetgevende voorstellen van de Europese Commissie voor eind 2008 goed te keuren, wordt volledig verlaten. Erger nog, de Top denkt het Europees Parlement volledig buiten spel te kunnen zetten. Enkel het Voorzitterschap en de Commissie worden opgeroepen een besluit voor te bereiden voor de Europese Raad in december 2008. Van een nauwe samenwerking met het Parlement is ineens geen sprake meer.

Rest enkel een vage formulering waarin passende oplossingen gesuggereerd worden rekening houdend met specifieke situaties van bepaalde sectoren en bepaalde landen.

De financiële crisis wordt hierbij als afleidingsmanoeuvre gebruikt, niets is minder waar. Immers, niet ingrijpen nu, dat zou de Europese unie pas voor enorme uitgaven stellen. Verschillende rapporten wijzen op het feit dat in dat geval in 2050 niet minder dan 20% van het mondiale BNP nodig zal zijn om de gevolgen van de klimaatverandering op te vangen. Als we nu reageren, zal dit kunnen beperkt worden tot 1% in 2050.

Europa verdient véél beter, niet minder dan 62% van de Europese burgers beschouwt klimaatsverandering als de belangrijkste uitdaging waar de wereld vandaag voor staat, naast armoede. Dat blijkt uit een speciale Eurobarometer peiling die enkele maanden geleden werd uitgevoerd.

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA, lid van de commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu