KNHS


Nederlandse endurancepaarden klaar voor vertrek 17 oktober 2008
wk enduranceteam 2008 2 site

De Nederlandse endurancepaarden zijn klaar voor hun vertrek naar Maleisië, waar van 6 tot en met 9 november het WK endurance zal plaatsvinden. Dinsdag 21 oktober vertrekken de paarden richting het oosten, waar ze woensdagochtend aankomen.

De paarden van de vijf Nederlandse deelnemers Yvonne van der Velde, Anita Lamsma, Janet Lam, Lissette van Druenen en Donna Oudshoorn hebben inmiddels diverse testen ondergaan waaronder een bloedonderzoek en zijn goed bevonden voor de 11 uur durende vliegreis. Zondag 19 oktober vertrekken de grooms al met het vliegtuig om de paarden te kunnen opvangen zodra deze aankomen. Een week later op zondag 26 oktober zullen ook de ruiters zich richting Maleisië begeven.

Vanwege de grote verschillen in klimaat omstandigheden worden ook extra maatregelen getroffen voor de paarden. Hoewel de wedstrijd voornamelijk tijdens de nachtelijke uren wordt verreden kan de temperatuur nog steeds oplopen tot 28 graden. Ook de hoge luchtvochtigheid in het gebied speelt een grote rol. Om de paarden goed te kunnen afkoelen neemt het Nederlandse team naast de standaard benodigdheden ook een been cooling systeem mee en een paardenweegschaal om controle te houden over de vochthuishouding van de paarden. Tevens staan langs de route verschillende ventilatoren en nevelsystemen opgesteld om de paarden te kunnen koelen. Ook zijn er langs de route voldoende waterpunten gecreëerd.

Wat in het voordeel is van de Nederlandse deelnemers is dat de wedstrijd voornamelijk zal plaatsvinden op redelijk vlak terrein. Een deel van de wedstrijd gaat door het oerwoud en een deel langs de oostkust, waar het terrein nogal lijkt op het Veluwe landschap, maar dan zonder heel zwaar zand. Dit is vooral voor de benen en de pezen van de paarden zeer gunstig.