Gemeente Wassenaar

Stuurgroep Locatie Valkenburg zonder Wassenaar verder Stuurgroepvoorzitter Jos Wienen sprak, mede namens de andere stuurgroepleden, zijn respect uit voor de inzet die wethouder Nico Alkemade en ook burgemeester Jan Hoekema hebben gepleegd om Wassenaar aan tafel te houden
KATWIJK / WASSENAAR, 10 OKTOBER 2008 Als gevolg van het afkeuren van het Integraal Structuur Plan Nieuw Valkenburg (ISP) door een meerderheid van de Wassenaarse gemeenteraad kan Wassenaar geen deel meer uitmaken van de stuurgroep Locatie Valkenburg. Dat heeft de stuurgroep besloten in een extra vergadering. Burgemeester Hoekema van Wassenaar en demissionair wethouder Alkemade waren daarbij aanwezig. Tevens komen compromissen, bedoeld om de Wassenaarse raad over de streep te krijgen, te vervallen. Stuurgroepvoorzitter Jos Wienen sprak, mede namens de andere stuurgroepleden, zijn respect uit voor de inzet die wethouder Nico Alkemade en ook burgemeester Jan Hoekema hebben gepleegd om Wassenaar aan tafel te houden bij een integrale gebiedsontwikkeling van het voormalige marinevliegkamp Valkenburg. Katwijk en Wassenaar hebben als regievoerende gemeenten bijna vier jaar met de provincie Zuid-Holland, het GOB van het rijk, de regio Holland Rijnland en Stadsgewest Haaglanden samen gewerkt aan Project Locatie Valkenburg. Doordat de gemeenteraad van Katwijk wel en de gemeenteraad van Wassenaar niet heeft ingestemd met het ISP, is een nieuwe situatie ontstaan.
De uitvoering van het ISP gaat wat de afgeslankte stuurgroep betreft wel gewoon door. Het ontwerp voor de herziening van het streekplan As Leiden Katwijk, inmiddels vastgesteld door Gedeputeerde Staten, komt overeen met het ISP Nieuw Valkenburg. Voor het Katwijkse deel gaat de ontwikkeling van het woongebied in stuurgroepverband verder. De gemeente Katwijk voert hierover de regie en zal samen met het GOB van het Rijk samenwerkingsafspraken maken. De stuurgroep beraadt zich op de toekomstige structuur. Wassenaar zal in overleg met hetzelfde GOB het Wassenaarse deel via een eigen deelplan moeten ontwikkelen, waarbij realisering van de groene buffer centraal staat. De provincie zal toezien op uitvoering daarvan conform het streekplan, waarbij Gedeputeerde Asje van Dijk benadrukt daarbij speciale aandacht te besteden aan een gedegen afstemming van de planning op de ontwikkeling van de woonlocatie. Mocht blijken dat Wassenaar de groene buffer niet tot uitvoer brengt conform het streekplan, dan zal de provincie verantwoordelijkheid nemen en de haar beschikbare instrumenten inzetten om de realisatie te borgen.
Gevolgen
Wassenaar treedt uit de stuurgroep. De stuurgroep heeft de handreikingen aan de gemeenteraad van Wassenaar teruggedraaid. Zo vervalt de toezegging om te voorzien in een verbinding tussen de beide groene buffers, door het meest zuidelijke deel van de Mient-Kooltuin Plus niet te bebouwen. Dit deel van het plangebied behoort nu onverkort tot het te ontwikkelen woongebied. Ook vervalt de bereidheid om de realisering van een ecoduct inclusief fietsverbinding over de A44 ter hoogte van Maaldrift nader te bezien.
Project Locatie Valkenburg Postbus 589 2220 AN Katwijk www.locatievalkenburg.nl Projectbureau: Linda van den Berg T 071-4019476 M 06-51333662 E info@locatievalkenburg.nl Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl