Gemeente Assen


Naledi en Assen willen samenwerking voortzetten

Assen, 17 oktober 2008

Naledi

Deze week heeft een delegatie van de gemeente Assen in het Zuid-Afrikaanse Naledi afspraken gemaakt om de samenwerking voort te zetten. Het is de bedoeling dat beide gemeenten blijven samenwerken op het gebied van afvalinzameling en de aanpak van de HIV/Aids problematiek. De delegatie uit Assen presenteerde tijdens het bezoek de resultaten van acht jaar samenwerking.

De delegatie uit Assen heeft deze week een groot aantal gesprekken gevoerd met bestuurders, raadsleden en wijkvertegenwoordigers uit de gemeente Naledi. Hierdoor is een goed beeld ontstaan van de problemen waarmee de gemeente Naledi geconfronteerd wordt. Met name de problemen op het gebied van onderwijs en de gezondheidszorg zijn groot. Zo heeft ongeveer de helft van de kinderen geen ouders meer door Aids. Een groot aantal kinderen is ook zelf drager van het HIV virus.

De delegatie heeft verder gesproken over de resultaten van de samenwerking tussen Naledi en Assen. De conclusie hiervan is dat beide gemeenten de samenwerking graag willen voortzetten. Een aanvraag is hiervoor inmiddels gedaan.

De samenwerking concentreerde zich in het begin vooral op het verbeteren van de inzameling van afval. Met steun van de gemeente Assen zijn twee vuilniswagens en een groot aantal containers aangeschaft. Medewerkers uit Naledi hebben in Nederland cursussen gevolgd over afvalbeheer. Ook zijn inmiddels twee overlaadstations gebouwd. Door de nieuwe manier van afvalinzameling zijn de leefomstandigheden van de bevolking verbeterd. Tijdens het bezoek heeft de delegatie meegedaan aan een zwerfvuilactie in een van de townships.

Tijdens de contacten bleek dat de bevolking in Naledi erg te lijden heeft onder HIV/Aids problematiek. Door de samenwerking met Assen is de voorlichting over HIV/Aids inmiddels verbeterd. Ook is er met steun van Assen een hospice gekomen dat speciaal is ingericht op de opvang van Aidspatiënten in hun laatste levensfase. Inmiddels zijn er plannen om het hospice op een centrale plaats te huisvesten. Dit nieuwe hospice heeft bovendien meer ruimte voor de opvang van patiënten.

De delegatie uit Assen bestaat uit wethouder Alex Langius, de raadsleden Ger Meijer en Agnes Klinkenberg en medewerkers van afvalbeheer.