PvdA Rotterdam


Vr 17 Okt 2008 - Redactie
Excuses Justitie aan Feyenoordsupporters zeer terecht

Vandaag is bekend geworden dat aan honderden Feyenoordsupporters een excuusbrief is verzonden door de hoofdofficier van justitie in Rotterdam. In de brief betreurt de hoofdofficier dat deze supporters na de wedstrijd Feyenoord Ajax op 23 april 2006 langdurig en zonder voorzieningen waren opgesloten. Ook meldt de brief dat de supporters niet langer verdachten zijn. De brief volgt na het onlangs verschenen rapport van de Nationale Ombudsman. Daarin stelde de Nationale Ombudsman het toe te juichen dat de openbare orde is gehandhaafd, maar de prijs die daarvoor is betaald, is te fors.

Opmerkelijk genoeg wilde de burgemeester na verschijning van dit rapport van geen excuses weten. Het verweer van de burgemeester is dat er sprake was van een daadkrachtig optreden dat noodzakelijk was ter voorkoming van buitensporig geweld. Dat is een terecht verweer. Er was immers sprake van een risico wedstrijd en een jaar eerder was er juist kritiek omdat er wel ernstige rellen plaatshadden. Niets anders werd van politie en justitie verwacht dan dat in 2006 alles uit de kast zou worden gehaald ter voorkoming van slachtoffers aan politiezijde en onder supporters.

Het verweer van de burgemeester doet er echter niets aan af dat veel viel aan te merken op de wijze waarop supporters zijn behandeld. Ook supporters zien het belang van het voorkomen van rellen. Juist zij weten welke schade relschoppers de club kunnen aanrichten. En vooral die supporters hebben er een grote hekel aan over een kam geschoren te worden met relschoppers. Voor die supporters was de opstelling van de burgemeester natuurlijk onverteerbaar. De PvdA vindt dat het daarom goed zou zijn als de burgemeester aansluit bij de brief van justitie.