Waterschap Groot Salland

Belangrijke stap genomen naar duurzame drinkwatervoorziening Vechterweerd

Laatste wijziging: 17 oktober 2008

Op 17 oktober hebben de provincie Overijssel, de waterschappen Groot Salland, Regge en Dinkel, Velt en Vecht en waterbedrijf Vitens een intentieverklaring ondertekend om de waterkwaliteit van de Vecht voor de drinkwaterwinning te beschermen.

Deze intentieverklaring is een stap in de richting van de toekomstige drinkwaterwinning Vechterweerd, waarbij gebruik wordt gemaakt van oevergrondwater. Vechterweerd ligt op de zuidoever van de Vecht in de gemeente Dalfsen. Vitens wil hier maximaal acht miljoen kubieke meter water per jaar onttrekken voor de drinkwatervoorziening in de regio Zwolle.

Het bijzondere van de winning Vechterweerd is dat het drinkwater, na zuivering door de bodem, voor een groot deel uit oppervlaktewater bestaat dat afkomstig is uit de Vecht.

De provincie en waterschappen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de kwaliteit van het onttrokken water bij de oevergrondwaterwinning Vechterweerd.

Deze intentie moet in 2009 leiden tot een waterovereenkomst die een duurzame waterwinning bij Vechterweerd garandeert en eventuele risico's beheersbaar maakt. Daartoe wordt nu gestart met een onderzoek dat het volgende behelst:


· de bescherming van de waterkwaliteit voor de drinkwaterwinning Vechterweerd;

· de opzet van calamiteitenplannen;
· de wijze van monitoren van de waterkwaliteit uit de Vecht;
· de juridische kaders.

ondertekening.jpg (20 Kb)

Watergraaf Kuks namens waterschap Regge en Dinkel; Dijkgraaf Wolthuis namens waterschap Velt en Vecht; Gedeputeerde Jansen namens de provincie Overijssel; Dagelijks Bestuurlid Porte namens waterschap Groot Salland; Directeur Vitens Watertechnologie Van der Meer.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl