Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen dringt aan op respect mensenrechten Iran

17 okt 2008 | 'Ondanks grote meningsverschillen tussen Nederland en Iran is het belangrijk in gesprek te blijven over het respect voor mensenrechten.' Dat zei minister Verhagen vandaag na afloop van een gesprek met de directeur-generaal Mensenrechten en Internationale Vrouwenzaken van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, mevrouw Tahereh Nazari.
Mevrouw Nazari op het ministerie

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) sprak tegenover haar de ernstige bezwaren uit die Nederland heeft tegen de schrijnende schendingen van mensenrechten in het land. 'Nederland maakt zich ernstige zorgen over veel zaken in Iran, waaronder het grote aantal voltrokken doodstraffen, zelfs van minderjarigen, intimidatie van mensenrechtenverdedigers en de positie van minderheden.'

Minister Verhagen hoopt dat het op gang brengen en houden van een mensenrechtendialoog, ook in EU-verband, leidt tot daadwerkelijke verbeteringen. Mevrouw Nazari spreekt in Nederland onder meer met de Nationale Ombudsman en academici. Het bezoek moet haar een beter inzicht geven in de Nederlandse opvatting over mensenrechten.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl