Studenten oefenen in parttime business voor later

17/10/2008 15:39

Kamer van Koophandel Nederland

KvK pleit voor betere aansluiting vanuit opleiding

Studenten die naast hun studie parttime ondernemen zien hun bedrijfjes vooral als een oefening voor latere ondernemingen. In veel gevallen ervaren ze hiervoor echter onvoldoende begrip vanuit hun opleiding. Dit blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel.

Stimulans vanuit opleiding

Studentenondernemers die de ondernemingsdrang al van jongs af aan voelden komen nogal eens uit ondernemende gezinnen. Motivatie van buitenaf was in hun geval niet nodig bij het opstarten van hun bedrijf. Zij ondernemen om het ondernemen. Eenmaal aan de slag hebben ze wel behoefte aan meer begrip en flexibiliteit vanuit hun opleiding om hun ding te kunnen doen. De opleiding is voor hen belangrijk, maar als het er op aankomt gaat de onderneming voor. Ook vinden ze dat de opleiding soms achterloopt op de praktijk.

De groep toevallige ondernemers, studenten die er per ongeluk in zijn gerold, vonden de prikkel vaak op school of tijdens de studie in een project waarbij ondernemen op een praktische manier centraal stond. Een dergelijke stimulans vanuit de opleiding kan jongeren er meer van bewust maken dat ondernemen een optie is naast werken in loondienst.

KvK en Jong ondernemen

Uit onderzoek blijkt dat slechts 20% van de startende ondernemers vindt goed voorbereid te zijn door het onderwijs. Het onderwijsaanbod in Nederland is niet goed afgestemd op (bevordering van) zelfstandig ondernemerschap.

Nieuwe ondernemingen zijn de banenmotor voor de economie. Met het oog op de vergrijzende samenleving en gebrek aan bedrijfsopvolging is het wenselijk om jongeren de mogelijkheid te bieden professioneel en praktijkgericht ondernemersvaardigheden en -gedrag te ontwikkelen en ze tijdens hun studie te laten ervaren welke kansen en uitdagingen het ondernemerschap biedt. Kamer van Koophandel Nederland en Jong Ondernemen ondertekenen daartoe op 11 december a.s. een convenant. De samenwerking heeft als doel het ondernemerschap bij leerlingen van de basisscholen tot en met het hoger onderwijs/WO te bevorderen en de kwaliteit van het ondernemerschap te verbeteren.

Jong Ondernemen is specialist en marktleider op het terrein van het bevorderen van ondernemerschap/ondernemendheid onder leerlingen/studenten.

Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel stimuleert succesvol ondernemerschap in Nederland. De Kamer van Koophandel registreert in het handelsregister elke onderneming die zich in Nederland vestigt, op dit moment ruim 1,8 miljoen. Daarnaast geeft de KvK voorlichting aan beginnende ondernemers, informeert ze bestaande bedrijven en stimuleert de KvK de economie met het initiëren en coördineren van (regionale) projecten.