Woonbond


17-10-2008

Energieconvenant: Wat heeft Ede en omgeving eraan

De Huurderbond Ede is een van de eerste lidorganisaties van de Woonbond die actief aan de slag gaat met het convenant Energiebesparing Corporatiesector. Dit convenant is 10 oktober ondertekend door de Nederlandse Woonbond, Aedes en de Nederlandse regering. Met het convenant in de hand wordt het mogelijk om lokaal afspraken te maken over woonlasten en energiebesparende maatregelen.

Het convenant is van toepassing op de corporatieve sector. In Ede gaat het dan om Woonstede en Plicht Getrouw. De Huurdersbond Ede is voor Woonstede met ruim tienduizend woningen de gesprekspartner namens de huurders. De Edese Post (16 oktober) meldt dat de Huurdersbond Ede e.o. niet uitsluit dat, mede gezien de nieuwe Overlegwet die in januari 2009 in werking treedt, ook de particuliere sector geĂŻnteresseerd is in energiebesparing. Dat zou voor hen reden kunnen zijn om de Huurdersbond Ede als gesprekspartner te benaderen. En ook hun huurders kunnen zich behalve door een bewonerscommissie laten vertegenwoordiger door een huurdersorganisatie. Voor kopers/eigenaren die samen in een complex wonen met huurders kan het eveneens lucratief zijn om gezamenlijk op te treden.

Volgens de Huurdersbond Ede bespaart alleen het ondertekenen van het convenant Energiebesparing Corporatiesector al energie, omdat daardoor het wiel niet opnieuw hoeft te worden uitgevonden. Het is duidelijk op welke wijze er besparingen gerealiseerd kunnen worden. Daar hoeft geen energie in gestoken te worden. De Woonbond met zijn Woonbond Kennis- en Adviescentrum staat er garant voor dat er gedegen onderzoek is gedaan naar de mogelijkheden van energiebesparingen.