Gemeente Enschede

Roombeek in Enschede geopend

Op vrijdag 17 oktober 2008 wordt de Roombeek geopend. Het is het moment van de oplevering van het 6 kilometer lange tracé van de beek door de stad Enschede. Hiermee is een eind gekomen aan een grootschalig project dat ruim twee jaar heeft geduurd en waarbij het Waterschap Regge en Dinkel en de gemeente Enschede nauw hebben samengewerkt.

Het hele tracé van de Roombeek is nog niet af. De komende jaren wordt nog verder gewerkt aan het deel vanaf het UT-terrein tot aan de Koppelleiding bij Hengelo. De totale projectkosten bedragen EUR 6.500.000,-. Het project is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de provincie Overijssel en de Europese Unie.

Het terugbrengen van de beek, ontstaan uit een idee uit het wederopbouwproces, brengt een stukje typisch Enschedese historie terug in het straatbeeld én het verfraait de stad. Aan het 6 kilometerlange tracé is 2 jaar lang gewerkt. Het tracé is in delen opgeleverd. Als eerste in 2005 in het wederopbouwbouwgebied aan de Roomweg. Op wat afwerkingpunten na is het deel in de stad nu gereed.

Het is niet alleen voor verfraaiing van de stad waarom de beek is aangelegd. De aanleg heeft ook een functie in relatie tot het duurzaam waterbeheer. Het regenwater wordt op natuurlijke wijze afgevoerd, waardoor het rioleringsstelsel wordt ontlast.

Met de buurtbewoners is de afgelopen jaren intensief contact geweest over de plannen en uitvoering, en in de uitwerking is aan hun wensen en verlangens terdege rekening gehouden.

Openingsprogramma
Wethouder Jelmer van der Zee heeft alle genodigden na het openingswoord in het Roessingh gevraagd het tracé van de beek via een verkenningtocht vol verrassingen te volgen tot het Museumrestaurant van de TwentseWelle. Daar krijgt de wethouder uit handen van Harm Meek, lid van het dagelijks bestuur van het waterschap, het nieuwste boekje over de Roombeek.
In de spiegelvijver naast de TwentseWelle is op de openingsavond een vlot geplaatst in de vorm van Nederland. Het vlot is er ook om aandacht te vestigen op de waterschapsverkiezingen die van 13 tot en met 25 november worden gehouden voor alle 26 waterschappen in Nederland, en dus ook voor Regge en Dinkel. Om het vlot kan 's avonds ook worden gevaren met radiografisch bestuurbare bootjes.

Geplaatst: 17 October 2008.

17 oktober 2008