Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 17 oktober 2008

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de MiNa-raad, de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad en de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit van 24 november 2000 over de steun aan de investeringen en aan de installatie in de landbouw. De regelgeving wordt aangepast wegens het gewijzigd EU-beleid over steun aan de vestiging en de investeringen, het gewijzigd EU-marktbeleid, het meer sturend karakter van de wetgeving op het vlak van leefmilieu, dierenwelzijn en kwaliteit, en de budgettaire noodzaak.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten enerzijds en de Republiek Bosnië en Herzegovina anderzijds. Deze overeenkomst wil onder meer een politieke dialoog tot stand brengen, de regionale samenwerking verbeteren, een vrijhandelszone met de EG in het vooruitzicht stellen over een periode van 10 jaar en de interne wetgeving harmoniseren. De stabilisatie- en associatieovereenkomst is de belangrijkste stap in het proces dat moet leiden tot EU-lidmaatschap. Het voorontwerp van instemmingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de Strategische Adviesraad internationaal Vlaanderen en aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Het beheerscomité binnen Selor, het Selectiebureau van de federale overheid, is onder meer samengesteld uit twee ambtenaren die de Vlaamse Regering vertegenwoordigen, en hun plaatsvervangers. Naar aanleiding van het gewijzigde bevoegdheidsbesluit, na het ontslag van minister Bourgeois, past de Vlaamse Regering de vertegenwoordiging in het beheerscomité van Selor aan.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Professor Leen d'Haenens wordt aangesteld als ondervoorzitter van de kamer voor onpartijdigheid en bescherming van minderjarigen van de Vlaamse Regulator voor de Media.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering bepaalt het aantal frequentieblokken en kanalen, en de technische modaliteiten, die worden toegekend aan aanbieders van radio- en televisieomroepnetwerken. Ondertussen loopt de procedure voor de verzelfstandiging van het zenderpark van de VRT, waarbij partijen die hierin willen investeren duidelijkheid wensen over de digitale frequenties die tijdens de eerste oproep zullen worden vrijgegeven. Daarom hecht de Vlaamse Regering nu, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de pakketten van digitale frequenties die zullen vrijgegeven worden tijdens een eerste vergelijkende toets voor het verkrijgen van een vergunning voor het aanbieden van een radio- of televisieomroepnetwerk en de bijbehorende zendvergunningen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits
In het kader van de omzetting van een Europese Richtlijn over geharmoniseerde River Information Services (RIS) op de binnenwateren in de Gemeenschap hecht de Vlaamse Regering, na advies van de SERV en van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet ter zake. De richtlijn heeft tot doel om het vervoer op de binnenwateren te ondersteunen door enerzijds de veiligheid, de beveiliging, de doeltreffendheid en de milieuvriendelijkheid van deze vervoerswijze te verbeteren, en anderzijds de koppeling met andere vervoerswijzen te vergemakkelijken. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan de ontwerpdecreten houdende de middelenbegroting en de algemene uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap voor het begrotingsjaar 2009. Beide ontwerpdecreten worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Met het oog op de invoering van twee nieuwe modulaire opleidingen voor het volwassenenonderwijs per 1 september 2008 wijzigt de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief een aantal besluiten. Het gaat om de modulaire opleidingen 'maatschappij-oriëntatie - voortraject ervaringsdeskundige in de armoede en de sociale uitsluiting' in de basiseducatie en 'ervaringsdeskundige in de armoede en sociale uitsluiting' in het secundair volwassenenonderwijs. Met de invoering van deze nieuwe modulaire opleidingen wordt de huidige lineaire opleiding 'ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting TSO 3' vervangen, geactualiseerd en structureel verankerd in het volwassenenonderwijs.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, de reaffectatie, de wedertewerkstelling en de toekenning van een wachtgeld of wachtgeldtoelage. Het omvat onder meer volgende aanpassingen voor het volwassenenonderwijs: gewijzigde definitie 'hetzelfde ambt' in het kader van de loonsverhoging directeurs, het mogelijk maken van administratieve hulp in alle niveaus en technische aanpassingen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na onderhandelingen met het Vlaams Onderhandelingscomité voor de Basiseducatie wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit dat een aantal aangelegenheden regelt voor de Centra voor Basiseducatie. Het besluit heeft betrekking op de subsidieerbaarheid van cursisten Nederlands tweede taal, de berekening van de puntenenveloppe voor het schooljaar 2008-2009 en de vaststelling van overtredingen en toepassing van sancties. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over het financiële en materiële beheer van de dienst met afzonderlijk beheer (DAB) Fonds Inschrijvingsgelden Centra voor Volwassenenonderwijs.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Hogere Zeevaartschool is de enige instelling voor hoger onderwijs die ressorteert onder de rechtstreekse voogdij van de Vlaamse Gemeenschap. Het huidige statuut geeft de instelling te weinig ruimte om zich te positioneren en kan de samenwerking bemoeilijken met haar partners in de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen. Daarom krijgt de Hogere Zeevaartschool een nieuw statuut. De wijziging van inrichtende macht kan enkel via een bijzonder decreet, terwijl de nieuwe regeling voor de financiering en personeelsaangelegenheden, die het nieuwe statuut met zich meebrengt, via een gewoon decreet kan geregeld worden. Daarnaast is er voor de overdracht van de Hogere Zeevaartschool naar het federale niveau een samenwerkingsakkoord nodig tussen de Vlaamse en de Franse Gemeenschap. De Vlaamse Regering hecht nu, na advies van de VlOR en de SERV en na onderhandelingen in het Vlaams Onderhandelingscomité Hoger Onderwijs, opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van bijzonder decreet over de overdracht van de inrichtende macht van de Hogere Zeevaartschool, aan het voorontwerp van decreet over de Hogere Zeevaartschool en aan het ontwerp van samenwerkingsakkoord met de Franse Gemeenschap. Nu gaat alles voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van Koninklijk Besluit dat de vertegenwoordiging van de gemeenschappen in de raad van bestuur van het Instituut voor gerechtelijke opleiding regelt. Tevens duidt ze de effectieve vertegenwoordiger en de plaatsvervanger van de Vlaamse Gemeenschap in de raad van bestuur van het Instituut voor gerechtelijke opleiding aan. Het Instituut voor gerechtelijke opleiding moet de beroepsopleiding organiseren voor de verschillende personen binnen de rechterlijke organisatie, zoals magistraten, griffiers, parketsecretarissen, gerechtelijke stagiairs en dergelijke.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering keurt het ontwerp van Vlaams beleidsplan Integrale Jeugdhulp 2008-2012 goed. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Op 28 februari 2007 keurde de Vlaamse Regering het ontwerpdecreet goed over de subsidiëring van gemeente- en provinciebesturen en de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor het voeren van een Sport voor Allen-beleid. Hierbij kunnen de gemeenten bijkomende impulssubsidies krijgen voor projecten die passen binnen het thema, en kunnen sportverenigingen een verenigingssportbeleidsplan indienen waar de gemeenten dat niet doen. Sportverenigingen uit 5 randgemeenten in de Vlaamse Rand rond Brussel hebben ondertussen een verenigingssportbeleidsplan ingediend. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering nu definitief een aanvullende subsidie goed voor de verenigingssportbeleidsplannen in de randgemeenten.

Op voorstel van minister Marino Keulen In het kader van de uitvoering van het gemeentedecreet en de OCMW-wet, en na advies van de Raad van State, hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de bijdragen van de besturen in de uitgaven die verbonden zijn aan de gewestelijk ontvangers.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering stemt niet in met het wetsvoorstel tot wijziging van het Koninklijk Besluit tot aanwijzing van de verkeersovertredingen per graad. Het wetsvoorstel wil van het niet naleven van de regels over het laden en vastmaken van vracht een overtreding van de 3de graad maken in plaats van een overtreding van de 2de graad zoals nu het geval is. De Vlaamse Regering stemt niet in met dit wetsvoorstel omdat het geen rekening houdt met tekstwijzigingen in het verkeersreglement over de ladingzekering en daarom verwarrend werkt. Ook wordt de chauffeur als enige verantwoordelijke aangeduid, terwijl ook de opdrachtgever en diegene die de lading heeft gezekerd aansprakelijk moeten kunnen worden gesteld.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering stemt niet in met het wetsvoorstel over het veiliger maken van overwegen door het plaatsen van twee volledige of vier gedeeltelijke slagbomen omdat de nodige toelichting bij het voorstel ontbreekt, het plaatsen van verkeerstekens aan overwegen een gewestbevoegdheid is en het wetsvoorstel een Koninklijk Besluit wijzigt, wat leidt tot een vermenging van rechtsregels van wettelijk en reglementair niveau in één tekst.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering stemt in met het wetsvoorstel dat een eenvoudige drugstest in het verkeer wil invoeren mits verdere informatie wordt toegevoegd over de normen en waarden waaraan de speekseltest zou moeten voldoen en de federale regering aangeeft op welke wijze zij plant het wetsvoorstel uit te voeren.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van Koninklijk Besluit over het algemeen reglement op de technische eisen waaraan bromfietsen, motorfietsen en hun aanhangwagens moeten voldoen. Dit ontwerp van Koninklijk Besluit maakt het mogelijk dat brom- en motorfietsen van lokale en federale politie en van de Administratie der Douane en Accijnzen kunnen uitgerust worden met speciale lichten, reflectoren en een geluidshoorn.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering stemt in met het ontwerp van Koninklijk Besluit over het algemeen reglement op de technische eisen waaraan motorvoertuigen, hun aanhangwagens, hun onderdelen en veiligheidstoebehoren moeten voldoen. Het ontwerp van KB zorgt voor de invoering van de Europese richtlijn die het beschermingsniveau van motorvoertuigen wil verhogen door de aangebrachte beschermingsinrichtingen tegen klemrijden aan de achterzijde van de voertuigen bestand te maken tegen grotere krachten en rekening te houden met voertuigen met luchtvering.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering kent 200.000 euro subsidie toe aan het Levenslijn Kinderfonds voor een sensibiliseringsproject rond verkeersveilligheid bij kinderen van het derde tot het zesde leerjaar lager onderwijs.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering wijzigt een besluit over de inschrijving bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Het heeft tot doel de vergoeding die het agentschap betaalt aan een multidisciplinair team voor de opmaak van een verslag in welbepaalde gevallen te verhogen. Dergelijke verslagen worden ingediend naar aanleiding van een vraag om materiële bijstand.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit met de regels tot uitvoering van het Oppervlaktedelfstoffendecreet (VLAREOP). De wijzigingen houden rekening met een aantal nieuwe elementen en betreffen onder meer de beoordelingscommissies, de betrokkenheid van de gemeenten bij de start van de inspraakprocedure van de bijzondere delfstofplannen, de milieueffectrapportage over plannen en programma's en enkele legistieke correcties. Over dit wijzigingsbesluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De eerste milieubeleidsovereenkomst (MBO) over de aanvaardingsplicht van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur trad in werking op 10 juni 2001 en eindigde op 10 juni 2006. Bij de opmaak van de nieuwe MBO werd rekening gehouden met de Europese richtlijn uit 2003 en de evaluatie van de vorige MBO. De Vlaamse Regering hecht nu, na advies van de SERV en van de MiNa-raad, opnieuw haar principiële goedkeuring aan het ontwerp van milieubeleidsovereenkomst over de aanvaardingsplicht voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur. Het nieuwe ontwerp bevat onder meer afspraken over de toewijzing van de opdrachten van inzameling en verwerking, over de billijke vergoeding van gemeenten en andere actoren, en over de geldreserves ten gevolge van de milieubijdragen. Er is ook meer aandacht voor producthergebruik en er wordt gekozen voor het 1-voor-1 principe voor huishoudelijke apparatuur (de eindverkoper moet enkel een product aanvaarden indien de consument een vervangend product aanschaft). Het ontwerp van MBO wordt samen met de adviezen overgemaakt aan het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering wijzigt principieel het decreet met algemene bepalingen over milieubeleid met het oog op de uitbreiding van het toepassingsgebied voor wat betreft het milieubeheersrecht, het Oppervlaktestoffendecreet en het Mestdecreet. Het voorontwerp van wijzigingsdecreet wordt voor advies voorgelegd aan de MiNa-raad en aan de SERV.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens Volgende ondernemingen krijgen strategische investerings- en/of opleidingssteun van de Vlaamse Regering: nv ATM Manufacturing in Maaseik (867.000 euro), nv Sabic Belgium in Genk (1 miljoen euro), nv Algemene Ondernemingen Soetaert (1 miljoen euro) in Westende, nv Tyco Electronics Belgium EC (633.000 euro) in Oostkamp en nv Verhelst Aannemingen (1 miljoen euro) in Oudenburg.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de erkenning van een financiële crisis en tot versoepeling van de waarborgregeling voor kleine en middelgrote ondernemingen. Zo kunnen kmo's in Vlaanderen bij hun kredietaanvragen een beroep doen op het instrument van de waarborgregeling, dat attractiever wordt gemaakt om het hoofd te bieden aan de onzekere financiële situatie. Ook voor de financiële instellingen wordt het instrument van de waarborgregeling aantrekkelijker gemaakt. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State. In dit kader wordt de begrotingingsmachtiging voor 2008 verhoogd tot 240 miljoen euro en voor 2009 tot 300 miljoen euro.