Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Bollenteelt en teelt van andere gewassen niet in gevaar

Nieuwsbericht | 17-10-2008

Bollenteelt verdwijnt niet uit Nederland. Dit geldt ook voor andere teelten. Volgens enkele media zouden Europese regels bollenteelt en de teelt van groenten onmogelijk maken. Ondernemers vrezen dalende opbrengst omdat ze niet de gebruikelijke gewasbeschermingsmiddelen zouden kunnen gebruiken. Hieronder een overzicht van wat er aan de hand is.

Het Europees Parlement heeft enkele wijzigingen voorgesteld op een verordening over gewasbeschermingsmiddelen van de Europese Commissie. Het Europees Parlement wil veel meer stoffen gaan verbieden. Daarbij stelt het Europees Parlement voor om geen overgangstermijnen en uitzonderingen toe te staan. De voorgestelde wijzigingen moeten nog in stemming worden gebracht.

De voorgestelde wijzigingen gaan Nederland veel te ver. Minister Verburg: "We hebben met de EU-landbouwministers en de Europese Commissie een goed voorstel gemaakt om sommige risicovolle bestrijdingsmiddelen te verbieden die bij slecht gebruik mogelijk schade aan mensen kunnen veroorzaken. Uiteraard met een overgangstermijn zodat er goede en bruikbare alternatieven kunnen worden gevonden." Daar zal minister Verburg in Europa voor blijven pleiten.

Het voorstel van de Europese Commissie en de Europese ministers houdt in dat enkele voor de mens mogelijke gevaarlijke stoffen op termijn verboden worden. Die stoffen kunnen bij slecht gebruik kankerverwekkend of giftig zijn of de menselijke hormoonhuishouding aantasten. Er is een overgangstermijn afgesproken zodat er tijd is voor het ontwikkelen van nieuwe goede gewasbeschermingsmiddelen die effectief en minder risicovol zijn. Op die manier blijft het mogelijk dat boeren bollen en gewassen telen.

Het Europees Parlement heeft op het voorstel van de Europese Commissie en de Europese ministers zo'n 200 wijzigingsvoorstellen ingediend. Die worden over een maand in stemming gebracht. Daarna gaan het Europees Parlement en de Europese Commissie bekijken of het voorstel nog aangepast moet worden.

Zie ook


* Gewasbescherming