Stadsdeel Amsterdam-Noord

Begroting 2009: Lage lokale lasten

Lage lokale lasten, een oplossing voor de hoge kosten van de onderwijshuisvesting en de invoering van de kansenzone zijn drie belangrijke punten uit de begroting 2009. Amsterdam-Noord heeft in 2008 de economische kansen goed weten te benutten waardoor het financieel perspectief vrij gunstig is. De belangrijkste speerpunten van het stadsdeelbestuur blijven in 2009 Jeugd, Werk, Zorg en Armoedebestrijding. Het dagelijks bestuur heeft de begroting aan de deelraad aangeboden.

Stadsdeelvoorzitter Rob Post: "Voor de bewoners van Noord is het van belang dat de financiële lasten niet stijgen. Gelukkig hebben we de lokale lasten laag kunnen houden. Onder meer door het oplossen van het probleem van de waterschapsheffing. Na 10 jaar overleg is het gelukt overeenstemming te krijgen over de hoogte daarvan. Ook hebben we de stijging van de afvalstoffenheffing kunnen beperken. Verder zijn in 2007 en 2008 al belangrijke stappen gezet in de uitvoering van het coalitieakkoord. Een belangrijk deel van de activiteiten lopen door in 2009."

Jeugd

De toekomst van Noord ligt in handen van de jeugd. Alle reden om er actief aan te werken dat jongeren hun talenten ontdekken en gebruiken. Het dagelijks bestuur investeert daarom EUR 850.000 in de vernieuwing van bestaande schoolgebouwen, herstructurering van bestaande wijken en de bouw van nieuwe scholen. De jeugd van Amsterdam-Noord blijft topprioriteit van de huidige bestuursperiode. Om initiatieven voor de jeugd te stimuleren is voor 2009 EUR 100.000 uitgetrokken. Er worden activiteiten georganiseerd in scholen, buurthuizen, bij sportverenigingen en op heel veel andere plekken.

Door het Bredero College aan te sluiten bij een het ROC Amsterdam wordt de continuïteit van het openbaar onderwijs in Amsterdam-Noord gewaarborgd. Door intensieve samenwerking van het vo, mbo en langere termijn-hbo hebben leerlingen in Amsterdam-Noord keuze uit een breed aanbod van opleidingen op alle niveaus.

Blijvende zorg voor het kind vinden we belangrijk. Dat blijkt onder andere uit de verdere ontwikkeling van Ouder Kind Centra, het bevorderen van de continuïteit van begeleiding voor multiprobleemgezinnen en het goed op elkaar laten aansluiten van de zorg voor leerlingen binnen de Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE), basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Het bestuur heeft blijvende aandacht voor het terugdringen van het schoolverzuim en voortijdig schoolverlaters. In 2009 blijven we actief inzetten op participatie van jongeren, wat een voorwaarde is om problemen vóór te zijn.

Werk

Amsterdam-Noord heeft in 2008 de economische kansen goed weten te benutten. Dat blijkt uit een daling van de werkloosheid in het stadsdeel en een toename van het aantal in Noord gevestigde bedrijven tot bijna 5000 in totaal.

Door de dynamische ontwikkelingen binnen het stadsdeel komt steeds meer de nadruk te liggen op de verbinding tussen het oude en nieuwe Noord. Een goed voorbeeld is de economische kansenzone in Oud Noord. Bestaande bedrijven krijgen ondersteuning bij de bedrijfsvoering en nieuwe bedrijven bij het opzetten van hun onderneming. Op die manier kunnen bewoners uit oude wijken meeprofiteren van de ontwikkelingen in de nieuwe wijken.

Steeds belangrijker worden de evenementen in ons stadsdeel, niet alleen qua aantal, aantal bezoekers of het economisch rendement, maar ook voor wat betreft het `op de kaart zetten' van Noord. Daarmee leveren evenementen zowel direct als op de langere termijn een bijdrage aan de economie van het stadsdeel. We streven naar een goede mix van evenementen voor Noorderlingen en van evenementen met een stedelijke of zelfs (inter)nationale uitstraling. In deze begroting is daarvoor EUR 200.000 incidenteel uitgetrokken.

Zorg en Armoedebestrijding

In 2009 wil het bestuur de armoede verder terugdringen door een actief beleid zoals: sociale activering, taalscholing, toeleiding naar werk, en het stimuleren van het gebruik van inkomensondersteunende regelingen. In de zorg wordt sterker ingezet op preventie, vroegsignalering en het verbeteren van de ketendienstverlening.

In 2009 zullen we concrete stappen zetten in de ontwikkeling van woonservicewijken in De Banne en Buikslotermeer, zodat de zorginfrastructuur beter is toegesneden op het aantal hulpbehoevenden in Noord. Verder werken we samen met zorgverzekeraar AGIS en een aantal stedelijke diensten om welzijns- en zorgdiensten beter op elkaar te laten aansluiten en inwoners van Noord te stimuleren tot een gezondere leefstijl.

Schoon, heel en veilig

Een schone, hele en veilige omgeving is een randvoorwaarde voor de uitvoering van het coalitieakkoord. Het stadsdeel biedt hiervoor de juiste voorzieningen maar essentieel hierbij is de medewerking van bewoners. In 2008 is het ondergronds inzamelsysteem beter toegankelijk gemaakt door het beschikbaar stellen van een tweede gratis huisvuilpas. Voorjaar 2009 is de huisvuilpas digitaal aan te vragen.

Verder willen we buurtmeesters in drie buurten inzetten. Ook zullen we een uitvoeringsplan maken voor de verbetering van de toegankelijkheid van de openbare ruimte en van algemene voorzieningen voor ouderen en mensen met een beperking. Dat doen we in samenhang met de ontwikkeling van woonservicewijken. Daarnaast wil het bestuur in 2009 extra inzetten op veiligheid rondom scholen.

Marieke Derksen
Afdeling Communicatie
Stadsdeel Amsterdam-Noord
Telefoon: (020) 634 99 55