Gemeente Amsterdam



Persbericht

Datum 17 oktober 2008

Kenmerk 203

Ecoserver wint Innovation Award 2008

Op donderdag 16 oktober is in Amsterdam aan de bedrijven QuCom en Waleli de Innovation Award uitgereikt. Onder het motto `CO2 en ICT' sleepten de bedrijven in twee categorieën de prijs van 5000 euro in de wacht. De publieksprijs ging naar de Distributie van het bedrijf 4M88 ICT Solutions.

Wethouder Marijke Vos, milieu: 'Innovaties zijn erg belangrijk om een sprong te maken naar meer energiezuinige bedrijfsvoering. Zeker in de ICT sector is veel resultaat te behalen. Deze prijs stimuleert bedrijven enorm om te innoveren. Dat is cruciaal om de CO2-uitstoot in Amsterdam te verlagen'

De Ecoserver van Ad van de Put in de categorie `energiebesparing in de ICT sector' won doordat het bedrijf een nieuw type server heeft ontwikkeld voor hostingactiviteiten in datacenters. Hiermee wordt een aanzienlijke energiereductie gerealiseerd en toch dezelfde prestaties worden geleverd.

Winnaar in de categorie `energiebesparing door ICT in andere sectoren' werd de P-Ace van Waleli. Dit bedrijf heeft een sensor ontwikkeld die, ingebouwd in parkeervakken, aangeeft of het parkeervak vrij of bezet is. De technologie biedt "zeer brede toepassingsmogelijkheden wanneer deze wordt gekoppeld aan navigatie- en verkeersinformatiesystemen", aldus winnaar Siete Hamminga.

De publieksprijs ging naar het verassende Distribrute, een toepassing van het bedrijf 4M88 ICT Solutions, waarmee met ongeëvenaarde snelheid desktops (her)ingericht kunnen worden zonder gebruik te maken van zogenaamde dedicated distributie-servers.

De winnaar van de Innovation Award werd door een deskundige jury verkozen aan de hand van een pitch van zes genomineerden. Zij waren geselecteerd uit een 25-tal inzendingen. Andere lovenswaardige ideeën waren Band op Spanning van stichting De Groene Garage en de Energy Consumption Optimizer van EIXs.

Aanleiding voor de Innovation Award is de ambitie van de gemeente Amsterdam om de CO2-uitstoot van de hele stad in 2025 met 40% te verlagen ten opzichte van 1990. Amsterdam ziet daarbij een grote rol weggelegd voor de ICT sector. Deze snel groeiende sector biedt ongeveer 10% van alle werkgelegenheid in en rond Amsterdam en levert daarmee een groot aandeel in CO2 emissies.

De Innovation Award werd georganiseerd door het Klimaatbureau Amsterdam, Digikring Groot Amsterdam, AIM, SARA Reken- en Netwerkdiensten en NextStage. Voor meer informatie: www.ict-co2.nl en www.nieuwamsterdamsklimaat.nl Meer informatie:
Meriam Juthan, Bestuursvoorlichting, 020 552 2619 Ivonne Dings, ivonne@waag.org .