CDA

Groenboek kwaliteit moet leiden tot waardering EU-landbouw.

Vandaag brengt de Europese Commissie een groenboek uit over het kwaliteitsbeleid voor landbouwproducten in de Europese Unie.

Esther de Lange MEP

In het groenboek wordt de mening gevraagd van de voedselsector over dit onderwerp. Europa stelt in vergelijking met andere landen zeer hoge eisen aan landbouwproducten. Om toch concurrerend te blijven mag die hoge kwaliteit meer in de spotlights komen te staan. Met een Europees herkomstlogo zouden we deze producten beter kunnen promoten, volgens CDA europarlementariër Esther de Lange

De EU-herkomstlabels, noodzakelijke normen en koppeling van landbouw aan duurzaamheid staan centraal in dit groenboek. Esther de Lange, CDA- woordvoerder Landbouw, ondersteunt de zoektocht naar versterking van het kwaliteitsbeleid.
De Lange: "Europese en met name Nederlandse landbouwproducten zijn hoogwaardig, voldoen aan de hoogste normen op het gebied van milieu, dierenwelzijn en voedselveiligheid. We moeten dan ook zorgen dat de productie in de EU wordt behouden omwille van deze normen en dat kunnen we bewerkstelligen door de bewustmaking van de consument."

Het is van groot belang dat de consument bekend is met deze kwaliteit en de bescherming van hoogwaardige producten. De Lange zegt hierover: "Een duidelijk EU-herkomstlogo zou één van de mogelijkheden zijn om onze producten te promoten. Europese burgers stellen hoge eisen aan onze landbouwproducten; met een Europees logo weten ze zeker dat er aan deze eisen is voldaan."