Ingezonden persbericht


Aan de kunstredactie, PERSBERICHT
Urban Myth 2008, Spinoza!
Amsterdam, 30 september 2008

URBAN MYTH presenteert SPINOZA!
Ik zeg wat ik denk en ik... doe wat ik zeg?

Urban Myth krijgt de sleutel van Stadsschouwburg Amsterdam om vrijheid van meningsuiting te onderzoeken en presenteert op 17 en 18 oktober I love Amsterdam II: Spinoza! in de schouwburg en op het Leidseplein. Aanvang 20.00 en 22.00 uur. Geïnspireerd op het gedachtegoed van Spinoza laat Urban Myth de stem van het volk horen.

In Spinoza! reflecteren jonge theatermakers op de vrijheid van meningsuiting. Wanneer staat het uitoefenen van die vrijheid jouw vrijheden in de weg? Wat heeft het principe: 'ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg' ons opgeleverd? En waarom zou je met alle geweld de wereld willen overtuigen van jouw gelijk? Urban Myth zoekt het uit door het publiek te laten zien en voelen dat vrijheid van meningsuiting een verdomd lastige kwestie is. Eerst met een confrontatie in de grote zaal van de Stadsschouwburg en vervolgens wordt het publiek vanaf het Ajaxterras, waar gewoonlijk de godenzonen van Ajax gehuldigd worden, meegezogen in de menigte op het Leidseplein.

tekst Marjolijn van Heemstra regie Jörgen Tjon A Fong dramaturgie Celine Buren spel Wouter van Oord, Rosa Mee, Laurens Oliveiro, Linar Ogenia en van de Jeugdtheaterschool: Julia Sterre Schmidt, Julee Blom, Laura de Adelhart Toorop, Svea van der Togt, Franka Bouwens en Talla Dirkzwager, met dank aan Vivian Lampe

Urban Myth stort zich ieder jaar op een ander thema. Dit seizoen draait alles om gerechtigheid, gelijkheid en de waarheid. We geloven in een eerlijke maatschappij. Gelijke kansen voor iedereen en altijd respect voor de ander... toch? Maar hoe eerlijk is onze maatschappij eigenlijk en is iedereen even gelijk? Wat gebeurt er als jouw rechten mij in de weg zitten? En ook al heb je moreel gelijk, dat is niet altijd even rechtvaardig. Eindelijk Gerechtigheid is het thema van het seizoen 2008-2009. Na het succes van I Love Amsterdam vorig jaar, komt Urban Myth nu met het vervolg op deze avond: Spinoza! In 2009 is op 24 en 25 januari in Jury het publiek de jury in een rechtszaak en van 2 op 3 april staat de nacht geheel in het teken van De Nieuwe Hoofdzonden.

Urban Myth (2001), opgericht door theatermaker Jörgen Tjon A Fong, brengt verschillende disciplines, theatermakers, kunstenaars, muzikanten, klassieke en nieuwe teksten samen. Interactie, een losse sfeer, maatschappelijke betrokkenheid en de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten zijn ingrediënten die Tjon A Fong gebruikt om een voorstelling of performanceavond te maken.

speeldata: vr 17 en za 18 oktober
locatie: Stadsschouwburg Amsterdam
aanvang: 20.00 én 22.00 uur
toegang: E 10,00
kaarten: www.ssba.nl / 020-6242311


---- --