Persbericht

Citrix stimuleert virtual appliances portability standaard voor organisaties en clouds

~ Open sourceproject Kensho tech preview beschikbaar ~

Vianen, 17 oktober 2008 - Citrix Systems, Inc. (NASDAQ:CTXS), wereldwijd marktleider op het gebied van application delivery infrastructure, stelt een technology preview van Project Kensho beschikbaar. Dit is een verzameling tools waarmee portable virtual machine appliances worden ontwikkeld en ingezet in organisaties en cloud-omgevingen.

Project Kensho werd in juli aangekondigd en biedt een krachtige, multi-hypervisor toolkit die gebruik maakt van het Distributed Management Task Force (DMTF) Open Virtualization Format (OVF). Dit stelt onafhankelijke aanbieders van software (ISV s) en IT-managers in staat om gemakkelijk hypervisor-onafhankelijke, draagbare application workloads te creëren. Gevirtualiseerde application workloads worden hierdoor verpakt als een veilige, portable virtual appliance, met een voorgeconfigureerde open standaard. Deze kan worden geïmporteerd en gedraaid op de virtuele omgevingen van Citrix XenServer, Microsoft Windows Server 2008 Hyper-V" en VMware"ESX. Project Kensho wordt geïntroduceerd als open source-software met de Lesser General Public License (LGPL). Dit moet de acceptatie van de industriestandaard voor portable packaging van applicaties en virtual machines (VMs) en het beheer van virtuele infrastructuren versnellen. Daarnaast breidt Citrix, samen met virtual appliance packaging-aanbieder rPath, Project kensho verder uit. Hierdoor kunnen klanten DMTF OVF-packages naadloos installeren en gebruiken op populaire IT-infrastructuur clouds zoals Amazon EC2.

Onze klanten, partners en de community hebben allemaal heel positief gereageerd op de aankondiging van Project Kensho , aldus Simon Crosby, CTO van de Virtualization and Management Division, Citrix Systems. We zijn erg enthousiast over de mogelijkheden die een portable virtual machine en virtual appliance infrastructure bieden aan onze klanten, ISV-partners en de markt in zijn geheel. We kunnen Project Kensho gebruiken om portable OVF-formaat virtual appliances gemakkelijk in te zetten op XenServer en Hyper-V. Daarnaast hebben we besloten om de belangrijkste onderdelen van Project Kensho en onze implementatie van de DMTF System Virtualization, Partitioning and Clustering (SVPC)-profielen voor XenServer als open sourcesoftware uit te brengen. Door deze combinatie hopen we dat OVF sneller wordt gebruikt als standaard portable VM-formaat.

Ondersteuning voor IT-infrastructuur clouds
Citrix en rPath ondersteunen de inzet van OVF-apliances in infrastructuur-clouds en breiden op die manier Kensho uit. Er wordt begonnen met Amazon EC2. Door de samenwerking wordt de installatie en het gebruik in de cloud mogelijk voor Linux- en Windows-gebaseerde OVF-appliances die gemaakt zijn op XenServer, Windows Server 2008 Hyper-V of Microsoft Hyper-V Server 2008. Ook is het mogelijk om OVF-appliances te beheren gedurende de complete levenscyclus.

Citrix Cloud Center (C3) geeft onze cloud-klanten de mogelijkheid om uitgebreide IT-infrastructuurdiensten te bieden die een duidelijke meerwaarde hebben ten opzichte van standaard Linux en Windows VM-hosting , aldus AJ Jennings, VP Business Development, Citrix Systems. Project Kensho stelt ons in staat om bruggen te slaan tussen bedrijfs- en cloud-resources, waardoor organisaties in staat zijn om gebruik te maken van cloud based services. Ons doel om een onafhankelijk portability package voor enterprise workloads te creëren, is van strategisch belang voor het succes van het cloud-model. Klanten willen de zekerheid niet vast te zitten aan een bepaalde cloud-architectuur, precies zoals dat het geval is met de hypervisor en verschillende virtualisatieproducten.

Voor ISV s die hun klanten snel en gemakkelijk oplossingen willen laten gebruiken in een heterogene omgeving biedt de DMTF OVF-standaard een open, veilig, portable, efficiënt en uit te breiden formaat voor het gebruik van virtual appliances , aldus Winston Bumpus, DMTF president. Om dit te verwezenlijken zijn we tijdens het ontwikkelproces van de standaard aangewezen op bijdrage van bedrijven als Citrix en we zijn dan ook erg blij dat de open source implementatie van Citrix helpt bij de acceptatie van de nieuwste DMTF-standaard.

Toegevoegde waarde met Microsoft
Project Kensho biedt klanten de voordelen van interoperabiliteit en compatibiliteit tussen de partners Citrix en Microsoft. Klanten zijn verzekerd van een rijk ecosysteem van virtualisatiemogelijkheden omdat de tools een industriestandaard volgen. Vanwege het open standaard-formaat en de licentiemogelijkheden in OVF, kunnen klanten zonder problemen hun bestaande virtualisatie workloads verplaatsen naar XenServer of Windows Server 2008. Zij zijn hierdoor in staat om virtuele workloads naar het platform van hun keuze te distribueren, terwijl tegelijkertijd de compliance van de onderliggende licentiebenodigdheden wordt verzorgd voor iedere virtual appliance.

Project Kensho van Citrix stelt Microsoft-klanten in staat om virtual machines in het OVF-formaat te im- en exporteren tussen verschillende hypervisors , aldus Mike Neil, general manager of virtualization strategy, Windows Server division bij Microsoft Corp. Het is goed om te zien dat partners zoals Citrix de standaard DMTF-interface gebruiken binnen Windows Server 2008 om voor klanten de interoperabiliteit veilig te stellen. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat het inzetten van virtual appliances vereenvoudigt, softwaredistributie gemakkelijker verloopt en de portability tussen virtualisatieplatforms verbetert,

Beschikbaarheid
De technology preview van Project Kensho is gratis te downloaden vanaf de Citrix Developer Network-site: http://community.citrix.com/display/xs/Kensho .

Project Kensho ondersteunt de visie van de Citrix Delivery Center"- en Citrix Cloud Center (C3)"-productfamilies. Organisaties en service providers kunnen zo hun statische datacenter omzetten naar een dynamisch delivery center voor de beste prestaties, beveiliging, kostenbesparingen en flexibiliteit. De tools ontwikkeld met Project Kensho zijn eenvoudig te integreren in aansturingen met Citrix Workflow Studio". Een voorbeeld hiervan is een geautomatiseerde omgeving voor het beheer van import en export van applicaties vanaf ieder belangrijk virtualisatieplatform.

(852 woorden)

Citrix®, XenServer", Citrix Cloud Center", Citrix Developer Network", Citrix Workflow Studio" and Citrix Delivery Center" are trademarks of Citrix Systems, Inc. and/or one or more of its subsidiaries, and may be registered in the U.S. Patent and Trademark Office and in other countries. All other trademarks and registered trademarks are property of their respective owners.