Ingezonden persbericht


Reactie van het CBL op Varkens in Nood - castratie varkens

Alle supermarkten in Nederland hebben afgesproken uiterlijk 2015 te stoppen met verkopen van vlees van gecastreerde varkens. Daarvoor heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van de supermarkten, samen met de varkenssector, overheid en Dierenbescherming de handtekening gezet onder de Verklaring van Noordwijk.

Om te voorkomen dat het vlees van niet gecastreerde varkens gaat stinken in de pan, hebben de leveranciers van varkensvlees aangegeven dat meer onderzoek nodig is om deze zogenaamde beregeur tegen te gaan.

Als tussenoplossing hebben supermarkten in Nederland ervoor gezorgd dat alle biggen verdoofd worden voor castratie. Dit levert al een forse welzijnsverbetering op. Om deze welzijnsverbetering te bewerkstelligen betalen supermarkten op dit moment zelfs de apparaten waarmee varkenshouders hun biggen verdoven. Deze voor supermarkten ongebruikelijke stap was nodig om de sector snel in beweging te krijgen.

Volgens het CBL moet de tussenoplossing van verdoofd castreren er niet toe leiden dat de leveranciers van varkensvlees achterover gaat leunen. De varkenshouderij moet nu keihard werken om de eindoplossing snel dichterbij te brengen. Als het aan de supermarkten ligt veel eerder dan in 2015.

Met vragen kunt u terecht bij ondergetekende.

Met vriendelijke groet,
Miranda M.G. Boer
Hoofd PR en Voorlichting CBL

070-3376200
06-51502772

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) is de belangenbehartiger en spreekbuis van de supermarkten in Nederland. Lees meer over het CBL op www.cbl.nl

Supermarkten hebben Passie voor Food, u ook? Kijk op www.passievoorfood.nl