Provincie Noord-Holland

Datum

17-10-2008

Onderwerp

Bus 127 tussen Alkmaar en Purmerend blijft in spits rijden als buslijn 129

De provincie Noord-Holland en de Stadsregio Amsterdam hebben besloten buslijn 127 ook vanaf december van dit jaar te laten rijden in de ochtend- en middagspits. De buslijn gaat dan rijden onder buslijnnummer 129. Hiervoor is gekozen, omdat in de spits voldoende scholieren en forensen gebruik lijken te maken van deze buslijn. De gemeenten Beemster en Purmerend hebben ook aangegeven deze verbinding graag in stand te willen houden.

Vanaf 14 december rijdt buslijn 127 op doordeweekse dagen in de ochtend- en middagspits, maar dan als buslijn 129. Van Purmerend in de richting Alkmaar rijdt de bus s morgens van ca. 6.30 tot 9.30 uur en in de middag en avond van 14.00 tot 19.00 uur. In tegengestelde richting wordt er gereden tussen 5.30 8.30 uur en van 13.30 tot 18.30 uur. In beide richtingen rijdt de bus twee keer per uur.

Deze buslijn was niet meer opgenomen in de nieuwe concessie voor Noord-Holland Noord. Dit gezien de beperkte reizigersaantallen en te kleine adressendichtheid van de gemeente. In de Statencommissie Wegen Verkeer en Vervoer is erop aangedrongen deze verbinding toch te handhaven. Verantwoordelijk gedeputeerde Mooij van Verkeer en Vervoer heeft aangegeven te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om toch een busverbinding Purmerend Alkmaar via Middenbeemster in stand te houden. Belangrijke voorwaarde voor het opnieuw laten rijden van vervoer op deze verbinding is dat er voldoende scholieren en reizigers gebruik gaan maken van de buslijn. Naast deze verbinding kunnen reizigers gedurende de gehele week overdag en s avonds van Alkmaar naar Purmerend reizen via Graft De Rijp.