Provincie Groningen

Europees geld voor projecten Midden-Groningen 17 oktober 2008

Het regioteam Vitaal Platteland Centraal heeft het licht op groen gezet voor een Europese subsidie voor vijf projecten die de regio Centraal nog vitaler maken. Zo ondergaat de Fraeylemaborg een flinke restauratie, krijgen de bewoners van Slochteren een uitkijktoren, kun je straks in Midden-Groningen ook kanoën en sportvissen, gaan verstandelijk gehandicapten thee schenken in een nieuw theehuis en dieren verzorgen in een hertenkamp in Harkstede en kunnen vrouwelijke ondernemers in de regio Centraal zich aansluiten bij een nieuw netwerk van de Vereniging Groninger Dorpen.

Restauratie Fraeylemaborg Slochteren
De Fraeylemaborg kan dankzij subsidies, onder andere van Vitaal Platteland, starten met een omvangrijke opknapbeurt van het terrein rond de borg. Op basis van historisch onderzoek naar het oorspronkelijke ontwerp van het park vindt er een kwaliteitsimpuls plaats voor 'landschap en cultuurhistorie' en 'recreatie en toerisme'. Zo worden de tuin en het bospark teruggebracht naar de oorspronkelijke inrichting in Engelse landschapsstijl. De borg verwacht na de restauratie 20.000 bezoekers meer per jaar te kunnen begroeten.

De totale kosten van de restauratie bedragen ruim EUR 770.000. Naast een eigen bijdrage van de borg (EUR 275.000) wordt dit project gefinancierd door de gemeente Slochteren (EUR 75.000), de regio Groningen-Assen (EUR 100.000), het Programma Landelijk Gebied provincie Groningen (EUR 50.000), het Actieplan Vitaal platteland regio Centraal (EUR 50.000) en door diverse fondsen.

Totale kosten: EUR 770.000
Bijdrage Vitaal Platteland: EUR 50.000

Dorpsdagcentrum gehandicapten NOVO in Harkstede Verstandelijk gehandicapten krijgen een dagcentrum nabij het Hertenkamp in Harkstede. Zij gaan de dieren verzorgen in het Hertenkamp en zullen thee en koffie schenken in het theehuis. Ook gaan zij pakketjes bezorgen bij ouderen en gehandicapten die wonen in de Appelhof en kunnen ze verkeersbrigadier worden voor de kinderen op de school in de Borgstee. De verstandelijk gehandicapten krijgen zo sociale status door hun werk en het dorp krijgt een speeltuin, theehuis en het hertenkamp blijft goed beheert.

Totale kosten: EUR 410.000
Bijdrage Vitaal Platteland: EUR 108.000

Uitkijktoren in Slochteren
De wens van de bewoners, de school de Wiekslag en de Vereniging dorpsbelangen Slochteren en de gemeente Slochteren gaat in vervulling: er komt een uitkijktoren aan het dorpsrandpark van Slochteren aan de Marijke Arentstraat. De toren wordt gemaakt van Robinia, een duurzame Europese hardhoutsoort. De toren is de bekroning op hun gezamenlijke inspanning.

Totale kosten: EUR 40.500
Bijdrage Vitaal Platteland: EUR 31.500

Kanovaren en sportvissen in de natuur
Recreanten kunnen nu al wel de natuur in per fiets en te voet. Echter voor kanovaarders waren er nog geen speciale voorzieningen. Deze waren wel opgenomen in de plannen van de landinrichtingscommissie Midden-Groningen maar er was onvoldoende geld. Het regioteam vitaal Platteland Centraal heeft nu EUR 30.000 ter beschikking gesteld om twee kano in- en uitstapplaatsen en een vissteiger voor mindervaliden te maken. De overige EUR 30.000 komen vanuit de gemeente Slochteren en de provincie Groningen.

Eén instapplaats komt bij de brug over het Slochterdiep bij de Hooilandse weg. Vanaf de andere kano in- en uitstapplaats is het mogelijk om zowel het Schilmeer te bevaren als naar het Slochterdiep te peddelen. Deze kano in- en uitstapplaats komt nabij het gemaal Sans Souci. Hier komt ook een vissteiger voor mindervaliden, zodat liefhebbers straks vanaf hun scootmobiel hun hengel in het water kunnen gooien.

De natuurontwikkeling bij Kolham heeft al een flinke vaart genomen. Rondom het Schilmeer, bij Tetjehorn zie je nu waterrallen, grote zilverreigers en zeearenden. Eind 2009 is het gebied tussen de Meenteweg en het Slochterdiep aan snee.

Totale kosten: EUR 60.000
Bijdrage Vitaal Platteland: EUR 30.000

Ondernemende vrouwen: mit mekander!
De Vereniging Groninger Dorpen wil een netwerk gaan opzetten van vrouwelijke ondernemers in de regio's Westerkwartier, Hoogeland, Centraal, Westerwolde en Veenkoloniën. In elke regio wordt een plattelandscafé georganiseerd om de behoeftes aan een vrouwennetwerk te peilen. Als afsluiting van het project worden ervaringen uit alle regio's gepresenteerd in een miniconferentie. Doel van het netwerk is dat vrouwen elkaar stimuleren en gebruik maken van elkaars ervaringen. Ook kunnen vrouwelijke ondernemers nieuwe kennis en ervaring opdoen en nieuwe samenwerkingsvormen aangaan. Het netwerk geeft een extra impuls aan de kwaliteit van het ondernemerschap van vrouwen en bevordert zo de regionale economie.

Totale projectkosten: EUR 22.380,-
Bijdrage Vitaal Platteland EUR 2.238,-

Vitaal Platteland
Het doel van Vitaal platteland is het versterken en verder ontwikkelen van de leefbaarheid en de economie op het platteland. Vitaal platteland ondersteunt initiatieven die van inwoners, ondernemers en organisaties uit het gebied zelf komen en die bijdragen aan de leefbaarheid en economische vitaliteit van de regio onder het motto: samen werken aan een mooi en vitaal Groninger platteland.

In het regioteam Vitaal Platteland Centraal werken vertegenwoordigers van de gemeenten Haren, Slochteren, Hoogezand-Sappemeer en Groningen, de provincie Groningen en van bedrijfsleven, landbouw, toerisme, natuur en milieu, welzijn en leefbaarheid samen aan een vitale regio Centraal. Kansen voor de regio Centraal ziet het regioteam in landbouw, natuur en landschap; plattelandseconomie en leefbaarheid; identiteit, cultuur en toerisme en in samenwerken en netwerken.

Voor de periode 2007-2013 heeft het regioteam een Actieplan gemaakt. In totaal is EUR 3,2 miljoen beschikbaar voor de uitvoering van dit plan. Het regioteam is verantwoordelijk voor de uitvoering van het Actieplan, signaleert kansen voor nieuwe projecten en stimuleert de ontwikkeling ervan. Initiatiefnemers die een idee of voorstel hebben en willen weten of zij een bijdrage kunnen ontvangen kunnen contact opnemen met Bouke Oudega, 050-3164396. Het regioteam beoordeelt nieuwe projectvoorstellen en geeft advies aan Gedeputeerde Staten.

17 oktober 2008