Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Internationaal onderzoek:

Geld slechts beperkte drijfveer om bedrijf te starten Nederlandse ondernemer kent geen angst

Amsterdam, 17 oktober 2008 - Startende Nederlandse ondernemers zijn het minst bang om te falen. Het opgeven van de financiële stabiliteit van een vaste baan is de grootste angst van een startende ondernemer. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van nicheverzekeraar Hiscox.

Het onderzoek van Hiscox geeft zicht in de beweegredenen van ondernemers om een bedrijf te starten. Slechts één op de zes Nederlandse ondernemers geeft meer geld op als reden om een eigen bedrijf te starten. Geld is voor Duitse of Engelse ondernemers twee maal zo belangrijk om een bedrijf te starten.

Directeur Hans Leenaards van Hiscox in Nederland: De Nederlandse ondernemer is niet idealistisch. We zijn een nuchter volk en starten een eigen onderneming niet vanwege het verwezenlijken van een droom, maar omdat we eigen baas willen zijn. De ondernemer staat bij voorkeur niet onder gezag van een leidinggevende.

Ondernemer wacht lang met start bedrijf

In vergelijking met buitenlandse ondernemers, spelen ondernemers in Nederland het langst met de gedachte om een bedrijf te starten. Eén op de zes ondernemers heeft meer dan vijf jaar met dit idee rondgelopen, voordat de stap werd gezet.

Ondernemersklimaat

Tweederde van de ondernemers in Nederland is van mening dat er sprake is van een sterke ondernemersgeest in het land. Slechts één derde van de Franse ondernemers is deze mening voor hun eigen land toebedeeld. Tevens valt op dat Nederlandse ondernemers het meest positief zijn over het belastingklimaat. Slechts 40% van de ondervraagde ondernemers beschouwt het Nederlandse klimaat als ongunstig.

Over het onderzoek

Hiscox heeft onderzoek verricht onder 1.150 MKB-ondernemers in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten.

Over Hiscox
Hiscox is een wereldwijd toonaangevende nicheverzekeraar met het hoofdkantoor in Londen en vestigingen over de gehele wereld. In Nederland onderscheidt het bedrijf zich door haar focus op het aanbieden van specialistische verzekeringen voor kunst- en kostbaarhedencollecties, welgestelde particulieren, beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen en aansprakelijksverzekeringen voor bestuurders. Hiscox is genoteerd aan de London Stock Exchange.

Noot voor de redactie,