European Union



Brussel, 17 oktober 2008

Commissie geeft startschot voor schoolmelk-campagne van de EU

Vandaag zal de Europese commissaris voor Landbouw, Mariann Fischer Boel, in Cyprus het startschot geven voor een campagne in de hele EU om het nieuwe schoolmelkprogramma te promoten. Onder het motto "Milk - Drink it up!" moet de voorlichtingscampagne meer bekendheid geven aan de voordelen van melkconsumptie en aan het feit dat EU-gelden beschikbaar zijn voor scholen. Tijdens een themadag over een evenwichtige voeding en goede eetgewoonten die wordt georganiseerd door leerlingen van de school Panagia Triherousa in Limassol, zullen commissaris Fischer Boel, Androulla Vassiliou, de commissaris voor Gezondheidszorg, en dr. Michalis Polynikis, de minister van Landbouw van Cyprus, het startschot geven voor een serie evenementen met amusements- en educatieve waarde. Als onderdeel van deze campagne zullen jongeren worden uitgenodigd deel te nemen aan een fotowedstrijd met als thema "Milk power".

"De eetgewoonten die kinderen ontwikkelen, zullen vaak een doorslaggevende factor zijn voor hun gezondheid gedurende de rest van hun leven. Het Europese schoolmelkprogramma moet de gezondheid van onze kinderen nu en in de toekomst bevorderen door scholen te helpen om zuivelproducten aan te bieden aan hun leerlingen en door de kinderen te stimuleren om gezond te eten.", aldus commissaris Fischer Boel.

Gezondheidscommissaris Androulla Vassiliou gaf als haar mening te kennen dat aan jongeren in scholen gezonde voedingsmiddelen en dranken beschikbaar moeten worden gesteld. Volgens haar is dit een positieve en noodzakelijke stap om het zwaarlijvigheidsprobleem in het Europa van vandaag aan te pakken. "Dit is een onderdeel van een geïntegreerde benadering om een gezonde voeding en lichaamsbeweging te bevorderen. Bij een dergelijke benadering moeten aan de ene kant de voedingssector, de landbouw en de consumenten worden betrokken, en aan de andere kant ook de sportwereld, het onderwijs en de vervoerssector.", aldus Androulla Vassiliou.

Zwaarlijvigheid, overgewicht en slechte eetgewoonten zijn tegenwoordig echte problemen bij de jongeren in de EU. In Cyprus heeft meer dan 20% van de zeven- tot elfjarigen te kampen met zwaarlijvigheid of overgewicht. Dit probleem is voor een belangrijk deel het gevolg van slechte eetgewoonten en onvoldoende lichaamsbeweging, welke factoren ertoe kunnen leiden dat op latere leeftijd een groter risico bestaat op hartziekten, diabetes, beroertes en andere gezondheidsproblemen.

Daarom is de ondersteuning van de ontwikkeling van goede voedingsgewoonten een prioriteit voor de EU.

Het pas uitgebreide schoolmelkprogramma van de EU heeft tot doel kinderen aan te zetten tot de consumptie van zuivelproducten als onderdeel van een evenwichtige voeding. In het kader van dat programma worden subsidies verleend voor de verstrekking van zuivelproducten in scholen en andere onderwijsinrichtingen. Een nieuwe verordening die op 11 juli van dit jaar is gepubliceerd, biedt de mogelijkheid om dergelijke subsidies te verlenen voor een breder assortiment van producten. Daarmee is ingegaan op verzoeken van het Europees Parlement en de Raad. Op de lijst staan melk en gearomatiseerde melk (met inbegrip van lactosevrije melkdrank), een groter aantal kaassoorten (waaronder kaas met een laag vetgehalte), yoghurt en gefermenteerde zuivelproducten zoals karnemelk en kefir. Ook middelbare scholen kunnen nu op dezelfde voorwaarden van het programma gebruikmaken als lagere en kleuterscholen. De nieuwe regeling voor het programma geldt sinds het begin van het schooljaar 2008/2009.

Naar het voorbeeld van de schoolmelkregeling heeft de Europese Commissie onlangs ook voorgesteld om in de hele Europese Unie de mogelijkheid te bieden gratis groenten en fruit te verstrekken aan schoolkinderen. De betrokken regeling voorziet niet alleen in de gratis verstrekking van groenten en fruit, maar verlangt daarnaast ook van de deelnemende lidstaten dat zij nationale strategieën opzetten die onder meer educatieve en bewustmakingsinitiatieven en de uitwisseling van de beste werkwijzen omvatten. Dit programma zal in 2009 worden uitgevoerd zodra het door de Raad is goedgekeurd.

De twee regelingen zullen samen tot een betere gezondheid en voeding bijdragen zoals is bepleit in de "strategie voor Europa inzake gezondheidsproblemen in verband met voeding, overgewicht en zwaarlijvigheid".

Relevante informatie over melk en het schoolmelkprogramma van de EU is beschikbaar op de themawebsite www.drinkitup.europa.eu

Zie voor nadere informatie over het voedingsbeleid van de Europese Commissie:

http://ec.europa.eu/health/ph_determinants/life_style/nutrition/nutrit ion_en.htm