Ingezonden persbericht


Persbericht

Arnhem, 17 oktober 2008

Bob Kramer wordt Europees kampioen CAD-tekenen met Autodesk Inventor tijdens Euroskills 2008

Bob Kramer heeft tijdens Euroskills 2008 in het Rotterdamse Ahoy de eerste prijs in de wacht gesleept op het onderdeel CAD-tekenen. Van alle deelnemers behaalde hij het beste resultaat in de Autodesk Inventor-wedstrijd. Euroskills is het grootste beroepenevenement van Europa; het wordt tweejaarlijks georganiseerd door de European Skills Promotion Organization ESPO om de professionele vaardigheden van de jonge beroepsbevolking een stimulans te geven. Aan het evenement in Rotterdam namen meer dan 400 jongeren uit 30 verschillende landen deel in de categorieën Bouw, infra- en installatietechniek, Creatieve technieken & mode, Industriële productie en onderhoudstechnologie, Informatie- en communicatietechnologie, Transport en logistiek en Verzorging en dienstverlening.

Bob Kramer kwam tijdens zijn studie werktuigbouwkunde aan het ROC van Zeeland in contact met CAD-ontwerp. Hij bleek hierin zo bedreven dat hij tijdens de Nederlandse kampioenschappen CAD-tekenen al de eerste plek behaalde met zijn Autodesk Inventor-kennis. Tijdens Euroskills 2008 bleek hij ook op Europees niveau de deelnemer met de beste vaardigheden in deze ontwerp-software.

Het is niet verwonderlijk dat juist Autodesk Inventor gebruikt wordt om de CAD-vaardigheden van de Euroskills-deelnemers te testen. Inventor beschikt namelijk over een omvangrijke set van functionaliteiten voor het produceren, valideren én documenteren van volledige digitale prototypes, en biedt daarmee een oplossing voor alle fasen van het ontwerptraject. Het uiteindelijke Inventor-model is een digitaal, driedimensionaal prototype waarmee gebruikers kunnen visualiseren, simuleren en analyseren hoe hun ontwerp onder realistische voorwaarden zal functioneren voordat het in productie gaat. Inventor leent zich daarmee uitstekend voor het testen van ontwerpkennis, in al zijn facetten.

Alle verschillende toepassingsmogelijkheden van Inventor kwamen dan ook aan bod tijdens de Euroskills CAD-wedstrijd. Bob Kramer licht toe: We kregen de opdracht een mechanisme te ontwerpen voor een achtbaanstoel dat ervoor zorgt dat de attractie ook goed toegankelijk is voor gehandicapten. Uiteraard werden de randvoorwaarden gedefinieerd, zoals de maximale rotatiegraad van het zitje, en moest je je baseren op de specificaties van de achtbaanstoel, maar voor de rest mochten we onze fantasie de vrije loop laten. De deelnemers werden op een aantal punten beoordeeld, zoals de haalbaarheid, de ergonomie, de kosten en het innovatieve karakter van het ontwerp. Natuurlijk was ook het uiteindelijke 3D-ontwerp een belangrijk element in de beoordeling, evenals een gedetailleerde werktekening. Met een goede werktekening kun je namelijk laten zien dat je niet alleen de theorie onder de knie hebt, maar dat je ook oog hebt voor het totaalproces. De mensen die het stoeltje moeten gaan fabriceren, moeten natuurlijk zo nauwkeurig mogelijk aangestuurd worden.

Ook op teamniveau was een sterk optreden vereist, want de prestatie van het internationale team telde voor maar liefst 20% mee in de individuele eindbeoordeling van Kramer. De uitdaging bij de teamopdracht was om een goede samenwerkingsvorm te vinden tussen de verschillende nationaliteiten en zowel de werkwijze als de communicatie op één lijn te krijgen. Al met al moesten alle deelnemers behoorlijk aan de bak , aldus Kramer. Zo heb ik samen met mijn teamgenoten zo n zes uur aan onze gezamenlijke opdracht gewerkt en ben ik 16 uur bezig geweest met mijn individuele opdracht. Maar het resultaat was natuurlijk fantastisch. Nu maar hopen dat ik uitgevaardigd word naar Calgary om Nederland tijdens de Worldskills te vertegenwoordigen met mijn Inventor-kennis. Het lijkt me een geweldige ervaring samen met 850 andere deelnemers uit 48 landen de strijd én de samenwerking aan te gaan.

Bob Kramer krijgt overigens alle medewerking van zijn werkgever, Kramer Machines. Het werkt natuurlijk twee kanten op , zegt hij. Alle kennis die ik tijdens trainingen en wedstrijden opdoe, komt weer ten goede aan het bedrijf. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een schoonmaakborstel voor een transportband in een pindaverwerkende fabriek. Ook werk ik aan een kooklijn voor schelpdieren en inventariseer en categoriseer ik de tekeningen die bij Kramer Machines gemaakt worden. Dit zijn allemaal werkzaamheden waarbij mijn Inventor-kennis zeer goed van pas komt.


---



Ingezonden persbericht