Ingezonden persbericht


PERSBERICHT VAN ZOOGDIERVERENIGING VZZ

Het konijn is terug!

De populatie konijnen in Nederland is weer zo goed als terug op het niveau van begin jaren negentig, van voordat deze zwaar getroffen werd door de virusziekte RHD. Onderzoek van Zoogdiervereniging VZZ maakt duidelijk dat steeds meer konijnen het virus overleven.

Uit tellingen blijkt dat de konijnenpopulatie in Nederland de laatste drie jaar weer toeneemt. Daarvoor was er sprake van een sterke afname. De getelde aantallen zijn bijna zo hoog als in de jaren 90, voor de uitbraak van RHD. In Nederland leven enige honderdduizenden konijnen.

In de negentiger jaren werden de konijnen in Nederland getroffen door een epidemie van Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD), in het Nederlands ook wel Viraal Haemorrhagisch Syndroom of VHS genoemd. De dood kwam zo snel dat ook dieren in goede conditie omvielen . In eerste instantie is wel gedacht aan vergiftiging, maar al snel werd duidelijk dat de konijnen waren getroffen door RHD. De ziekte richtte in

Italië in 1988 een ravage aan in konijnenhouderijen.

Het herstel van de konijnen is goed te zien in de kustduinen waar aparte tellingen worden gehouden. De aantallen konijnen in de kustduinen die in 2007 geteld werden, zijn vergelijkbaar met die van de jaren negentig, vóór de uitbraak van RHD. Berekend over de laatste 10 jaar is de trend een lichte toename . De voorjaarstand voor 2007 is zelfs iets hoger dan die in 2006.

Wat veroorzaakt dit herstel? Onderzoek van Zoogdiervereniging VZZ toonde aan dat konijnen in Nederland minder kwetsbaar zijn geworden voor RHD. Bij gezonde, geschoten dieren werden antilichamen gevonden die wijzen op een overleefd contact met het virus. Het lijkt er op dat er een natuurlijke resistentie tegen RHD ontstaan is.

Wel blijven de aantallen in sommige gebieden nog laag en is de huidige dichtheid, vergeleken met de stand in de jaren vóór die andere ziekte, myxomatose, nog laag. In de jaren zestig verminderde het aantal konijnen in Nederland hierdoor dramatisch, in sommige gebieden bleef maar 1 procent over.

Konijnen zijn tegenwoordig welkome bewoners van natuurterreinen, omdat ze de diversiteit van planten en dieren bevorderen.



Ingezonden persbericht