Provincie Overijssel


----------
Persbericht 08-119

Zwolle, 17 oktober 2008

Mölnmarsch genomineerd voor Natuurprijs

Het project Mölnmarsch bij Mariënberg is genomineerd voor de Nationaal Groenfonds Natuurprijs 2008. Dit gebied van 70 hectare dat begrensd wordt door de Vecht is opnieuw ingericht met ruimte voor water, natuur en landbouw. Het project is genomineerd vanwege de goede en snelle samenwerking tussen overheden en agrariërs in en rond het gebied. Op 27 november wordt de winnaar van de Natuurprijs 2008 bekend gemaakt.

Aanpak

Uniek voor de herinrichting van de Mölnmarsch is de aanpak. Er is niet een plan ontwikkeld en vervolgens in het gebied "gedropt", maar het plan is gemaakt in overleg met het gebied waarbij de uiteindelijke uitkomst alle verwachtingen heeft overtroffen. Behalve met de provincie Overijssel, het waterschap Velt en Vecht, de gemeente Hardenberg en Staatsbosbeheer, DLG en Stichting Vitaal Platteland Hardenberg was vooral de samenwerking met de streek en met de boeren in en rond de Mölnmarsch van doorslaggevend belang. De Stichting Vitaal Platteland Hardenberg heeft hierbij als intermediair een cruciale rol gespeeld en daarom is de Mölnmarsch terecht genomineerd voor de Natuurprijs 2008.

Natuurprijs

De Nationaal Groenfonds Natuurprijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens de Manifestatie 'Samen voor Natuur'. Jaarlijks is zowel aan de Natuurprijs als de Manifestatie een thema verbonden. Voor dit jaar is dat 'Regionale samenwerking in Natuurbeheer'. De jury heeft dit jaar 10 projecten genomineerd, waaronder ook twee andere Overijssels projecten: Landschapsfonds Enschede en Economisch en ecologisch uitvoerbaar rietbeheer (Kampen). Er is een Natuurprijs van ¤ 5.000,- en een publieksprijs van ¤ 1.000,-. De prijsuitreiking vindt plaats op 27 november in Velp.

Ruimte voor de Vecht

De Mölnmarsch is een van de projecten die als voorbeeld dient voor de samenwerking binnen het Vechtdalgebied. Onder de noemer Ruimte voor de Vecht werken de provincie Overijssel, de gemeenten Hardenberg, Ommen, Dalfsen en Zwolle, de waterschappen Velt en Vecht, Groot Salland en Regge en Dinkel, Staatsbosbeheer, het Overijssels Particulier Grondbezit, het Regionaal Bureau voor Toerisme en tal van andere betrokken organisaties en ondernemers in het gebied

samen aan de toekomst van het Vechtdal.

Informatie:

Kijk voor meer informatie over de Natuurprijs op www.nationaalgroenfonds.nl

Kijk voor meer informatie over Ruimte voor de Vecht op www.ruimtevoordevecht.nl

Gerry Feddes, Stichting Vitaal Platteland Hardenberg, telefoon 0523 25 12 15 of 06 18 76 99 79

Anita Klingenberg, team Communicatie, provincie Overijssel, telefoon 038 499 92 44 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 18 30 00 03