Socialistische Partij

ROOD komt met 'Groninger verklaring van de rechten van de MBO'er'

20-10-2008 * Vrijdag 17 oktober heeft ROOD, jong in de SP, de 'Groninger verklaring van de rechten van de MBO'er' gepresenteerd. Deze verklaring is opgesteld naar aanleiding van een grootschalige enquête die ROOD hield onder enkele honderden MBO studenten in de stad. "Veel MBO'ers klaagden over slechte lessen en te weinig docenten, terwijl ze gewoon recht hebben op goed onderwijs. ROOD presenteert de 'Groninger rechten van de MBO'er zodat de twee grote MBO's dit als richtlijn kunnen nemen voor beter onderwijs op de MBO's".

De directeuren van het Noorderpoort college en het Alfa college waren uitgenodigd om de verklaring in ontvangst te nemen, helaas waren deze beide niet aanwezig. Daan Brandenbarg: "Wij zijn teleurgesteld dat de directeuren niet aanwezig waren om de verklaring aan te nemen. De ideeën van hun studenten over hoe het onderwijs beter kan hadden ze mooi als leidraad voor verbeteringen kunnen gebruiken. De studenten vinden dat ze recht hebben op goed onderwijs, ROOD zal ze hierin blijven steunen".

De enquête had een aantal duidelijke uitkomsten. Zo kwam duidelijk aan het licht dat studenten vinden dat ze te weinig klassikaal les krijgen en teveel aan hun lot worden overgelaten. Studenten moeten teveel nutteloze zelfwerkuren uitzitten zonder goede begeleiding van docenten. Bovendien blijken de stages voor veel problemen te zorgen, er is te weinig begeleiding vanuit de school en er zijn niet genoeg stageplaatsen voor studenten.

"Dit is duidelijk een groot probleem, studenten moeten worden voorbereid op echt werk in de maatschappij, goede lessen en goede stages zijn daarvoor nodig"aldus Daan Brandenbarg. "De SP pleit daarom voor kleinschaliger MBO waarin de studenten centraal staan en de docenten tijd hebben voor goed onderwijs en goede begeleiding".