Achttiende poppen- en berenbeurs in ban van Japanse Ball Jointed Doll


17 en 18 oktober 2008 in Ahoy Rotterdam

ROTTERDAM, 20080903 -- Met uiterste precisie en engelengeduld maakte de bekende Belgische poppenmaakster Claudette Roelens deze zomer haar eerste Ball Jointed Doll (BJD); een uit Japan overgewaaide poppensoort met levensechte bewegingen en menselijke proporties. Alle onderdelen maakte ze zelf. Inplaats van porselein gebruikte Roelens het veel sterkere zelfdrogende klei die ze lang moest schuren om een porseleinen uiterlijk te krijgen. Het eerste pronkstuk van Claudette Roelens is op vrijdag 17 en zaterdag 18 oktober 2008 te bewonderen op de achttiende internationale poppen- en berenbeurs in de Rotterdamse Ahoy.

250 Poppen- en berenmakers uit heel Europa zijn vertegenwoordigd op deze jaarlijks terugkerende beurs. Vooral veel jonge, nieuwe ontwerpers gebruiken deze internationale beurs in de AHOY om hun zelf ontworpen poppen en beren te showen aan het publiek. Een aantal geeft demonstraties.

"Claudette Roelens brengt met haar nieuwste creatie de Ball Jointed dolls (BJD) rage naar nieuwe hoogten in het Nederlands taalgebied," aldus organisator Niesje Wolters. "Het is een heel interessante poppensoort met ongekende mogelijkheden. En gelukkig nemen zij en de andere BJD enthousiastelingen genoeg onderdelen mee voor kopen of ruilen, want niet iedereen heeft immers de tijd en mogelijkheden om alles helemaal zelf te doen."

Fantasy

Bijzonder op deze beurs zijn verder de stands van het Fairy Fantasy Forum dat sinds 2002 onder de poppenmakers voor veel inspiratie heeft gezorgd. In de Fantasystraat voeren de forumleden de bezoekers mee naar een wereld bevolkt door bizarre en sprookjesachtige wezens. elfjes, feeën, trollen, heksen, draken, droomwerelden. In dit genre zal Zwanette Mientjes een doorlopende workshop fantasiefiguren maken geven

Poppen en beren maken, restaureren of verzamelen is volgens Wolters nog steeds een niet weg te denken hobby. "Het brengt de broodnodige rust in een jachtige tijd en stimuleert creativiteit en fantasie."

Door het jaar heen worden de liefhebbers in de rest van het land bediend met veel kleinere beurzen. "Op deze manier is een groot netwerk ontstaan met als klapper elk jaar de Ahoybeurs," vertelt Wolters. "We hebben een paar jaar geleden zelfs het speciale Beursarrangement in het leven geroepen met overnachtingen en al om de vele belangstellenden optimaal de kans te geven alles te zien en te doen wat ze willen."

Antiek en poppendokters

Naast het moderne werk worden bezoekers even terug in de tijd geworpen bij het zien van de vele aanwezige poppen- en berenkramen met oude en antieke poppen en accessoires. Wolters: "Het antiek vormt het broodnodige vleugje nostalgie op de beurs. Die mix van oud en nieuw maakt deze beurs zo populair."

Uiteraard wordt in deze twee dagen veelvuldig beroep gedaan op de kennis van de taxateur. Hij bekijkt alle meegebrachte oude poppen en beren, en kan er soms prachtige achtergrondverhalen over vertellen. Soms is het nodig om een oude pop of beer te laten repareren en daarvoor zijn er speciaal drie poppen- en berendokters op de beurs aanwezig.


Datum: vrijdag 17 en zaterdag 18 oktober 2008
Locatie: Ahoy, Ahoyweg 10
3084 BA Rotterdam (Hal 2 en 4)
Openingstijden: 10.00-17.00 uur
Entree: volwassenen 8 euro /65+ 7 euro, kinderen tot 12 jaar 1 euro (onder begeleiding) .
Meer informatie: www.niesjewolters.nl / e-mail info@niesjewolters.nl