Ingezonden persbericht

PERSBERICHT WERELDARMOEDEDAG

Woerden, 16 oktober 2008

Wereldarmoededag:

Zestig miljoen mensen staan op tegen armoede

Op 17 oktober, Wereldarmoededag start in meer dan honderd landen de actie 'Sta Op Tegen Armoede'. In Nederland wordt de actie op de Neude in Utrecht gelanceerd door EEN. Naar verwachting staan tussen 17 en 19 oktober ruim 60 miljoen mensen gezamenlijk op tegen armoede, meer dan één procent van de wereldbevolking. Nooit eerder werd zo'n massale actie tegen armoede georganiseerd.

De deelnemers aan de actie roepen wereldwijd op tot het waarmaken van de Millenniumdoelen en een einde aan extreme armoede en ongelijkheid.

De aftrap van de Nederlandse actie vindt vrijdag om 13:00 uur in Utrecht plaats, waar op de Neude bekende en onbekende Nederlanders gezamenlijk opstaan tegen armoede. Minister Koenders, die op werkbezoek is, doet vanuit Suriname mee aan de actie. Aansluitend racen zes bekende Nederlanders midden in Utrecht met lege winkelwagens, die armoede symboliseren. Zij doen dat om aandacht te vragen voor Wereldarmoededag. Lange Frans maakt voor de gelegenheid een speciale rap. De actie wordt gepresenteerd door Manuel Venderbos en Léonie Sazias.

Campagneleider Frédérique Kram: 'Als één persoon opstaat, is dat een klein en simpel gebaar, maar als miljoenen gezamenlijk opstaan, kan het de wereld veranderen. Met deze actie laten mensen van India tot Zuid-Afrika en van Amerika tot Peru zien dat ze niet meer af willen wachten, maar willen dat er nu wordt gehandeld om de belofte van de Millenniumdoelen waar te maken. We gaan samen staan voor wat we belangrijk vinden: een einde aan extreme armoede en ongelijkheid.'

In Nederland staan op Wereldarmoededag tienduizenden mensen op tegen armoede, die zich hebben aangemeld via www.EEN.nl. Ook diverse gemeenten en organisaties doen mee met de actie. Zo hijsen tientallen gemeenten een speciale Millennium Gemeentenvlag en ook de medewerkers van diverse bedrijven staan samen op tegen armoede. Zeven prominente vertegenwoordigers van verschillende religies en levensbeschouwingen ondersteunen de actie. Op zondag 19 oktober vragen kerken en moskeeën aandacht voor armoede in de wereld en staan mensen gezamenlijk op tijdens de dienst.

Wereldwijd worden zo'n 1500 evenementen in honderd landen georganiseerd waarbij mensen opstaan tegen armoede. Op 22 oktober maakt de organisatie bekend of met de actie een Guinness World Record gebroken is.

EEN koos voor de Neude omdat Utrecht sinds 2007 zeer actief is als Millennium Gemeente. De gemeente Utrecht roept particulieren, organisaties, instellingen en het bedrijfsleven op om een bijdrage te leveren aan het halen van de Millenniumdoelen. Utrecht richt zich daarbij vooral op Millenniumdoel 1, 2 en 7; de uitbanning van extreme armoede, onderwijs voor alle kinderen en een duurzaam leefmilieu. De gemeente Utrecht heeft onder meer projecten in de stedenband met León in Nicaragua, waarbij wordt samengewerkt aan het verbeteren van de leefomstandigheden van de bevolking.



Ingezonden persbericht