Ingezonden persbericht


22 augustus 2008

Alles draait om vrouwen op de 3e editie van het Iraans Film Festival

Verhuisd van Utrecht naar Rotterdam, maar bezoekers kunnen nog altijd heerlijk hangen in zachte kussens met een kopje Perzische thee in de hand. In het weekend van 17, 18 en 19 oktober vindt de derde editie plaats van het Iraans Film Festival in Lantaren/Venster. Speelfilms, documentaires, animatiefilms, videoclips, lezingen, kunst, hapjes en natuurlijk veel muziek. Dit jaar zal het festival in het teken staan van de maatschappelijke positie van de vrouw in Iran. Het Iraans Film Festival (IFF) werkt nauw samen met onafhankelijke filmmakers, distributeurs en productiemaatschappijen uit Iran. Hierdoor kan het festival voor een controversieel en gevarieerd filmaanbod zorgen. Naast de vertoningen van Iraanse speelfilms, documentaires en animatiefilms is er na afloop de mogelijkheid om met regisseurs en deskundigen na te praten. Het Iraans Film Festival is het eerste festival in Europa dat zich volledig richt op de hedendaagse (film)cultuur in Iran. En is daarom dé plek voor onafhankelijke Iraanse kunstenaars om hun werk te tonen!

De Iraanse kunstenares/filmmaakster Mania Akbari zal naar Rotterdam komen om de films Ten (Kiarostami, 2002) en haar nieuwste film 10 + 4 (Akbari, 2007) te presenteren. Mania Akbari, hoofdrolspeler en regisseur van het controversiële 10 + 4, bestuurt een auto terwijl ze met haar zoon, zus en anderen praat over het vaak zware leven in Iran. Anders dan in Ten is zij niet de krachtige bestuurster van het voertuig maar verandert zij gaandeweg de film in de passagier die moet worden rondgereden; Akbari heeft namelijk borstkanker. Naarmate de ziekte vordert is zij niet meer in staat om de auto te besturen en zit ze achterin terwijl het gesprek zich voortzet. Akbari, ook bekend van haar veel geprezen film 20 Fingers (IFF 2006), gaat na de film uitgebreid met het publiek in gesprek.

Naast gerenommeerde filmmakers is er ook plek voor beginnend talent: Mina Keshavarz (1984) komt naar Nederland om haar debuutfilm At the end of a perfect day nader toe te lichten. Keshavarz volgde een jaar lang een Iraanse rockband. De band besluit een geheim concert te geven, omdat optreden in Iran er voor popmuzikanten niet inzit. Nadat ze een oefenruimte hebben gevonden beginnen de problemen met de strenge autoriteiten in het land.

Ook in het kader van het vrouwenthema treedt de Rotterdamse Miss Dee op. Deze in Iran geboren rapster combineert dikke beats met een duidelijke boodschap. Deze Miss mag niet worden gemist. Na Miss Dee is de tijd voor de stevige mix van electro, Iraanse pop en Oosterse hiphop gedraaid door de beroemde Rotterdamse DJ Tupic.

Het complete programma zal medio september op de website verschijnen: www.iraansfilmfestival.nl

Iraans Film Festival
17 t/m 19 oktober 2008
Lantaren/Venster, Rotterdam
Reserveren: 030-2320450

Het Iraans Film Festival wordt mede mogelijk gemaakt door: Battuta Reizen, We-Style Digitale Communicatie, Hivos/NCDO Cultuurfonds, Lantaren/Venster, Movies that Matter en Carpet de Lux

Einde persbericht