Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Utrecht, 7 oktober 2008

Franz Schubert centraal bij Vredenburg

Op 17 en 19 oktober a.s. staat Franz Schubert centraal bij Vredenburg. Schubert schreef in zijn korte leven een enorme hoeveelheid prachtige muziek waarvan de veelzijdigheid pas na zijn dood werd ontdekt. Zowel in zijn liederen als in zijn instrumentale werken wist hij gevoelens van diepe melancholie en jubelende blijdschap te treffen. Nog steeds spreken zijn muzikale omzwervingen tot ieders verbeelding. Redenen genoeg om deze eerste grote romanticus onder de componisten te eren met een eigen Schubert Weekend!

Schuberts veelzijdigheid breed uitgemeten
Tijdens het Schubert Weekend komt Schuberts veelzijdigheid goed voor het voetlicht: grootse symfonische muziek zoals de Negende Symfonie bijgenaamd 'Grote' door de Radio Kamer Filharmonie o.l.v. Hartmut Haenchen, het beroemde Octet door het Reizend Muziekgezelschap, intieme pianomuziek waaronder de Moments musicaux en de meesterlijke Sonate in Bes, D960 door Michel Dalberto, en vanzelfsprekend de onsterfelijke Liederen door sopraan Ilse Eerens en pianiste Inge Spinette.

Uniek: Workshop ver/hertalen door Jan Rot!
Teksten van klassieke vocale muziek vertalen in het Nederlands, kan zoiets eigenlijk wel? Mag zoiets eigenlijk wel? Waarom ook niet? In elk geval is er sinds het verschijnen van de cd met de hertaling van Schuberts Winterreise (gezongen door Maarten Koningsberger) in 2003 sprake van een ware hype. Aanstichter van dit alles is muzikant Jan Rot, die met zijn hertaling van de complete Matthäus Passion een meesterproef afleverde die bij zowel kenners als niet-kenners grote bewondering afdwong. In het kader van het Schubert Weekend geeft Rot een inkijk in zijn werkwijze en zal hij in een workshop toehoorders en deelnemers aan de hand nemen bij het wondere proces van het hertalen. Rot kennende wordt het een wervelend uur met de gitaar op schoot en het rijmwoordenboek bij de hand. Deelnemers krijgen vooraf huiswerk toegestuurd!

Kaarten bestellen
Kaarten voor losse programmaonderdelen en passe-partouts zijn te bestellen via de Centrale Kassa van Vredenburg in de Centrale Bibliotheek, Oudegracht 167 in Utrecht, telefonisch via 030 - 231 45 44 of via internet www.vredenburg.nl.

()



Ingezonden persbericht