Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 17-10-2008

Internet
WWW.TOP-X.NL

ENQUÊTE KREDIETCRISIS: KWART JONGEREN BEZORGD OVER TOEKOMST

De kredietcrisis laat jongeren niet ongemoeid. Een kwart maakt zich meer zorgen over de toekomst dan een maand geleden. Dat blijkt uit een enquête onder het Top-X-jongerenpanel van EénVandaag, in samenwerking met 3FM/Headlines.

Bijna eenvierde verwacht persoonlijk nadeel door de crisis. Meest genoemd worden gevolgen als geen hypotheek kunnen krijgen, onzekerheid over een baan en waardevermindering van het geld. Aan het onderzoek hebben 1750 jongeren meegedaan van 12 tot en met 24 jaar.

Driekwart van de ondervraagden volgt de ontwikkelingen rond de kredietcrisis een beetje tot heel goed. Afgelopen week werd er bij 62 procent thuis over gesproken. Jongeren maken zich drukker over de crisis naarmate hun ouders daar ook meer zorgen over hebben. Wat vooral speelt is waardevermindering van aandelen en zorgen over het spaargeld. Van de respondenten denkt 20 procent de komende tijd minder te kunnen besteden.

Jongeren oordelen positief over de manier waarop de Nederlandse regering de crisis aanpakt. Volgens 65 procent pakt de regering de crisis tot zover goed aan. Driekwart van de respondenten is ook positief over zijn of haar toekomst over tien jaar.

De jongeren sparen flink: 90 procent van de deelnemers heeft een spaarrekening en/of hun ouders sparen voor hen. Eentiende heeft tussen de 5.000 en 10.000 gespaard, eentiende (voornamelijk deelnemers boven de 20 jaar) heeft meer dan 10.000 euro op de bank.

Voor meer informatie: www.top-x.nl.