Gemeente Lochem


Gemeente Lochem: Bouwkavel op maat met nieuw bestemmingsplan

"Het nieuwe bestemmingsplan buitengebied biedt kansen aan agrarische ondernemers en aanverwante ondernemingen. Zij krijgen de kans hun ambities met ons te toetsen aan wat mogelijk is. Dat kan nu zonder de kosten die normaal aan een wijziging van het bestemmingsplan hangen." In de aanloop naar de inloopdagen voor agrariërs over het nieuwe bestemmingsplan buitengebied geeft Jan Kottelenberg, wethouder Ruimtelijke Ordening, aan dat de voorstellen die er nu liggen nog in alle openheid besproken kunnen worden.

Veel ondernemers hebben al een uitnodiging ontvangen voor een van de inloopdagen in de tweede helft van oktober. "De bal ligt in het spel, er is veel speelruimte. Nu is het aan de ondernemers om te zorgen dat het spel goed gespeeld wordt", zo omschrijft de wethouder de huidige situatie.

Actualiseren van het bestemmingsplan is hard nodig. Door bijvoorbeeld schaalvergroting en boeren die met hun bedrijf stoppen verandert er veel. Ook moeten de bestemmingsplannen van de voormalige gemeenten Lochem en Gorssel in elkaar worden geschoven. De wethouder geeft aan dat dat nog een hele klus bleek te zijn. "We hebben voor dit voorstel erg goed naar de belangen van de agrariërs gekeken. Daarbij trekken we ook met verschillende belangenorganisaties op. Maar we leggen de bestemmingen ook naast onze eigen visie. Als gemeente kijken we naar meer belangen: op bijvoorbeeld het gebied van milieu, water, recreatie, natuur en landschapselementen. Zo is het instandhouden van het kenmerkende coulissenlandschap iets waaraan we veel waarde hechten. Bedrijven hebben ook de plicht om met de belangen van anderen rekening te houden."

In gesprek
In het buitengebied wonen ook agrariërs die in strikte zin geen boer meer zijn. Hoe gaat de gemeente daarmee om? Jan Kottelenberg geeft aan dat de grens nooit helemaal scherp ligt. "Met hen gaan we ook in gesprek. Dan kijken we naar hoe zij hun situatie beleven en wat ze de komende tien jaar willen. Misschien is het beter als hun agrarische bestemming een woonbestemming wordt. Ik ken bewoners die juist wachten op deze kans om zonder kosten de bestemming te wijzigen. Ik hoop dat ook zij gebruik maken van de inloopdagen!"

Verwachting
Wat kunnen mensen van de inloopbijeenkomsten verwachten? "In een open gesprek gaan we zoveel mogelijk mee in de ambities van de agrarische ondernemers, maar die leggen we zoals gezegd ook naast onze eigen visie. Het worden bouwkavels op maat: zo kan het zijn dat een boer met 200 koeien in een bepaald landschap een ander formaat bouwkavel krijgt toegewezen dan een boer in een ander gebied. Mochten we er tijdens de inloopdag niet meteen uitkomen, dan maken we een vervolgafspraak. Uiteraard volgt volgend jaar ook nog de officiële inspraak. We hopen echter dat we met de meeste agrariërs in goed overleg tot een oplossing komen."

Het buitengebied telt behalve agrariërs natuurlijk ook andere ondernemers en bewoners. "We zijn al in gesprek met bijvoorbeeld landgoedeigenaren, bedrijven in de recreatieve sector en agrarische hulpbedrijven", legt Kottelenberg uit. "Ook hun ambities willen we graag weten om een zo goed mogelijk bestemmingsplan te krijgen." De wethouder benadrukt dat het nieuwe bestemmingsplan niet betekent dat veranderingen straks niet meer mogelijk zijn. "Net als nu geldt dat een ondernemer zijn wensen en ambities met ons kan bespreken. Als het verhaal en de onderbouwing goed zijn, kunnen we ook later de bestemming aanpassen. Uiteraard moet de ondernemer daarvoor dan wel de leges betalen."