Ingezonden persbericht


Paas: "Gun pensioenfondsen even de tijd"

Het CNV wil dat pensioenfondsen geen overhaaste beslissingen nemen over de hoogte van de pensioenen en pensioenpremies. "De aandelenbeurzen zijn zo heftig in beweging dat het moeilijk is op dit moment een goede afweging te maken", aldus voorzitter René Paas. Hij pleitte er vrijdag 17 oktober in de SER voor dat kabinet en De Nederlandse Bank (DNB) pensioenfondsen hiervoor de ruimte geven. Het CNV steunt met deze oproep het advies van de Stichting van de Arbeid dat vandaag aan het kabinet wordt aangeboden.

Paas erkent dat het kabinet veel en het goede heeft gedaan om de gevolgen van de kredietcrisis te beperken. "Het kabinet heeft alles uit de kast gehaald om consumenten en banken te ondersteunen. Maar pensioenfondsen verdienen net zo goed steun. Uit reacties van leden proef ik de zorgen over de pensioenen. Gaan de premies nu omhoog? Krijg ik een lager pensioen in 2009? Hun vertrouwen wordt op de proef gesteld. Het zijn terechte vragen."

Koopkracht
Paas herinnert het kabinet aan het centrale punt in het Najaarsoverleg: tenminste koopkrachtbehoud voor alle groepen. "Het kabinet is er toen van uit gegaan dat ook de pensioenen in 2009 iets hoger zouden zijn. Ik vind het redelijk om het kabinet aan die afspraak te houden. Al was het maar om de onrust niet nog verder aan te wakkeren."

Geen starre peildatum
Normaal gesproken geldt voor pensioenfondsen 30 september als peildatum voor een reeks keuzes. Op basis van de situatie op die dag, nemen pensioenfondsen besluiten over de hoogte van pensioenen en de pensioenpremies in het jaar erop. Volgens Paas biedt de Pensioenwet en het Financieel Toetsingskader mogelijkheden om flexibel met die datum om te gaan. "Als de zaak rustig is, is een peildatum prima. Te star vasthouden aan die datum betekent dat je je beleid moet bepalen op de dagkoers. Dat is niet verstandig. Pensioenen vragen een gedegen lange termijnbeleid."

Meer informatie:
Jos Stuart, CNV Vakcentrale, 06-53400399 (piketlijn)