Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Eerste Klimaatneutrale paprika krijgt HIER logo van de Milieufederatie Noord-Holland

Zaandam, 17 oktober 2008 - De Milieufederatie Noord-Holland heeft op 16 oktober 2008 aan Kwekerij de Wieringermeer het HIER-logo uitgereikt voor hun klimaatneutrale paprika. Bedrijven die een klimaatneutraal product op de markt brengen kunnen hiervoor in aanmerking komen. Arco Vreugdenhil van Kwekerij

de Wieringermeer en Ernest Briët van de Milieufederatie Noord-Holland hebben een plan van aanpak ondertekend waarin het bedrijf aangeeft om op een kasareaal van 10 ha klimaatneutrale paprika's te gaan telen. De ondertekening vond plaats tijdens een tour van het klimaatinitiatief Urgenda.

Klimaatneutraal wil zeggen dat er geen nadelig effect optreedt voor het klimaat. In het plan van aanpak zijn maatregelen opgenomen die ertoe leiden dat er per saldo geen CO2 uitgestoten wordt door de paprikateelt. Het bedrijf gaat hiertoe groene energie inkopen en de gasketel uit bedrijf nemen. Een deel van de CO2 uitstoot wordt middels groene projecten elders gecompenseerd. Vanaf 2010 wil Kwekerij de Wieringermeer klimaatneutrale paprika's gaan telen door de inzet van aardwarmte of door de realisatie van windmolens. Door het klimaatneutraal telen van 10 ha paprika's wordt een jaarlijkse uitstoot van 1350 ton CO2 voorkomen. Kwekerij de Wieringermeer streeft ernaar op termijn ook de overige 30 ha van het bedrijf klimaatneutraal te maken.

De Milieufederatie Noord-Holland prijst Kwekerij De Wieringermeer voor het initiatief dat men heeft genomen en hoopt dat ook andere glastuinbouwbedrijven op Agriport klimaatneutraal gaan produceren.

Voor meer informatie Milieufederatie Noord-Holland, tel.075 6351598

Ernest Briët