Partij van de Arbeid

Den Haag, 17 oktober 2008

Schriftelijke vragen van de leden Spekman en Tang (beiden PvdA) aan de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport, de minister van Jeugd en Gezin en de staatssecretaris van Financiën over het ontbreken van een hardheidsclausule binnen de wettelijke bepalingen van de zorg- en kindertoeslag.


* Bent u er van op de hoogte dat er binnen de huurtoeslag een wettelijke bepaling bestaat die de mogelijkheid biedt om inkomens- of vermogensbestanddelen buiten beschouwing te laten bij de bepaling van de hoogte van de huurtoeslag, bijvoorbeeld in het geval iemand een nabetaling krijgt van zijn uitkering en daardoor een te hoog toetsingsinkomen heeft?


* Is het waar dat deze wettelijke bepaling ontbreekt bij de zorg- en kindertoeslag?


* Bent u er van op de hoogte dat het is gebeurd dat een bezwaar tegen terugvordering van huurtoeslag gegrond is verklaard, terwijl datzelfde bezwaar tegen terugvordering van de zorg- en kindertoeslag vanwege het ontbreken van deze wettelijke bepaling ongegrond is verklaard, zonder dat er een inhoudelijke toetsing plaats kon vinden bij de zorg- en kindertoeslag?


* Is het kabinet bereid deze regelingen gelijk te trekken door een dergelijke wettelijke bepaling ook bij de zorg- en kindertoeslag in te voeren? Zo ja, hoe snel kunt u dit uitvoeren? Zo nee, waarom niet?