Gemeente Delft

Tienduizenden stationpassanten gaan zich steeds veiliger voelen

Vandaag zijn de resultaten bekend van de handhavingsactie op en rond het station Delft Centraal op donderdag 16 oktober: 253 bekeuringen, 17 aanhoudingen en 58 waarschuwingen. Burgemeester Bas Verkerk aanwezig bij de actie, ziet deze als een goede mogelijkheid om de veiligheid en tegelijkertijd het veiligheidsgevoel te vergroten.

De handhavingsactie op station Delft is de tweede van dit jaar en maakt onderdeel uit van het Handhavingsarrangement Stationsgebied. Hierin committeren de gemeente Delft, het Openbaar Ministerie, politie Haaglanden, het Korps Landelijke Politie diensten (dienst Spoorwegpolitie), de NS, Connexion en HTM zich om de feitelijke en beleefde veiligheid te vergroten. Een logische gedachte wie zich realiseert dat er dagelijks tienduizenden reizigers, forensen en toeristen in en uit het station gaan. De actie is vanzelfsprekend onaangekondigd. De gemeente heeft de regie, politie Haaglanden de operationele leiding. Vanuit de Geintegreerde Monitor Centrale in Den Haag (GMC) keken op afstand medewerkers mee over de schouders van reizigers, passanten en handhavers. Deze cameracentrale heeft een positieve bijdrage in het bestrijden van overlast en criminaliteit op en om het station. Burgemeester Verkerk die zelf ook een kijkje kwam nemen, verscheen met identiteitsbewijs en fiets aan de hand: "Bij deze actie snijdt het mes aan twee kanten. We bestrijden overlast en laten tegelijkertijd zien dat we handhavend optreden. Werken aan veiligheid en het vergroten van het veiligheidsgevoel staat voorop. Bij mijn rondgang bij het station uitten mensen hun waardering voor de actie."

Van zwartrijden tot wildplassen
Van alle overtredingen scoort het niet hebben van een vervoersbewijs het hoogst (32 maal in de trein, 92 in de tram). Naast controles in de tram, controleerde HTM ook op het perron (in totaal ruim 2100 reizigers). 79 mensen besloten toen alsnog een tramkaartje te kopen. Een goede tweede vormt het rijden op de stoep (57 keer). Hierna volgt het ontbreken van fietsverlichting (32). De KLPD tekenden 23 verbalen op in het kader van de Wet personenvervoer. Het niet hebben van een identiteitsbewijs sluit de top vijf. Tot de groep minder frequente overtreding behoren foutief parkeren, lopen over de treinrails, roken binnen het station, wildplassen en wapenbezit. Een 23-jarige veelpleger uit Brabant dacht kennelijk in Delft zijn geluk te proeven. Hij kreeg direct een enkele reis terug richting het zuiden. Dergelijke personen kan Delft missen als kiespijn.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft