Socialistische Partij

SP Groningen bezorgd over hulpverlening aan multiprobleemgezinnen

17-10-2008 * In de commissie Onderwijs en Welzijn van de gemeenteraad is op verzoek van de SP gesproken over het zogenaamde 'Ketenprotocol Multiprobleemgezinnen'. Multiprobleemgezinnen, zijn gezinnen die met heel veel problemen in een keer te maken hebben. Er zijn bijvoorbeeld schulden, ouders die verslavingsproblemen of psychiatrische problemen hebben, waardoor het met de opvoeding van de kinderen helemaal mis gaat en het soms voor die kinderen niet meer veilig is om thuis te zijn. Het doel van het protocol is om het gevaar voor de veiligheid en ontwikkeling van de kinderen weg te nemen. Om dat te kunnen doen, moet de hulpverlening in en rondom het gezin beter worden afgestemd volgens SP-raadslid Ria Rademaker, waardoor de verschillende hulpverleners beter kunnen samenwerken.

De SP is natuurlijk voor goede en betere samenwerking tussen de verschillende hulpverleners die bij het gezin zijn betrokken, maar het protocol maakt het volgens de SP te ingewikkeld. Rademaker: "Het enig dat er nu is geregeld, is dat er heel veel wordt gecoördineerd, dus vergaderd, met heel veel verschillende mensen, waardoor het soms weken duurt voordat er echt ingegrepen kan worden. Ook moeten er teveel ingewikkelde en uitgebreide formulieren ingevuld worden om een gezin aan te melden. De mensen bij de organisaties hebben de beste intenties, maar lopen ook tegen de grenzen van hun taken en de bureaucratie aan."

De hulpverlening aan gezinnen is extra ingewikkeld doordat de organisaties die er bij betrokken zijn, zoals de Zorgadviesteams, MJD, Bureau Jeugdzorg en de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid, allemaal hun eigen stukje in de hulpverlening hebben en dat ze allemaal weer op een andere manier worden betaald door de overheid. De SP vindt dat het anders georganiseerd moet worden, dus af van de hele brij van formulieren, overleggen, ingewikkelde regeltjes en wetten, dat goede hulpverlening alleen maar in de weg staat. Meer zeggenschap voor de hulpverleners, waardoor er minder overlegd hoeft te worden en als een hele groep hulpverleners er niet samen uitkomt, dan is het natuurlijk altijd goed als iemand daarbij helpt.

Volgens wethouder Jannie Visscher is het niet te ingewikkeld georganiseerd. Zij vindt dat er goed wordt samen gewerkt en dat het door de ingewikkelde wetgeving en geldstromen niet anders kan. Over de formulieren is nu wel afgesproken dat het er minder worden en dat eerst de hulpverlening wordt ingezet en het papierwerk pas later komt.