Zadelhoff en SNS Bank voor rechter inzake taxatiefraude


LEEUWARDEN, 20081017 -- Maandagmiddag diende een Kort Geding bij de Rechtbank Amsterdam, Parnassusweg 220, tegen DTZ Zadelhoff en de SNS Bank N.V. Aanleiding is een verzoek van de SNS Bank bij de Voorzieningenrechter van de rechtbank Leeuwarden afgelopen donderdag te beslissen om in plaats van een openbare verkoop, een miljoenenpand onderhands te slijten. De huidige eigenaar M. van het riant Leeuwarder bedrijfsperceel kon niet meer aan zijn verplichtingen voldoen. De SNS Bank besloot daartoe het bedrijfspand als hypotheekhouder te verkopen.

Het onroerend goed vertegenwoordigt volgens drie eerdere NVM-taxatierapporten een executiewaarde van omstreeks twee miljoen. Eigenaar M. was daarom ook zeer verbaasd en verbolgen toen ineens bleek dat de SNS Bank het luxe perceel onderhands voor een vierde van de prijs ( 5 ton) wil gaan verkopen. Om deze opvallende transactie voor de rechter te kunnen verantwoorden liet de SNS Bank DTZ Zadelhoff in september van dit jaar een nieuw taxatie-rapport opmaken. Uit het Zadelhoff taxatierapport blijkt dat het perceel een executiewaarde zou vertegenwoordigen van slecht vierenhalve ton. Bijna vierhonderd procent minder dan uit de drie andere taxatierapporten blijkt.

De gedupeerde was er dan ook zeker van dat hier door zowel de SNS Bank als wel DTZ Zadelhoff met het taxatierapport gesjoemeld was. Het is volgens hem onmogelijk dat een A-locatiepand met een executiewaarde van twee miljoen in korte tijd keldert naar vierenhalve ton. Zo zou de Zadelhoff-taxateur in het taxatierapport een grondprijs van twee ton hanteren, wat neerkomt op veertig euro per vierkante meter, terwijl de gemeente Leeuwarden de grond op dezelfde locatie voor honderd euro aanbiedt. Volgens de Fries maken Zadelhoff en de SNS Bank zich hier onbetwist schuldig aan valsheid in geschrifte, artikel 326 van het Wetboek van Strafrecht.

M. snapt überhaupt niet waar de SNS Bank mee bezig is. Zou het pand volgens reguliere wegen worden verkocht voor de reële executiewaarde zou de bank haar geld terug hebben en was de Fries uit de schulden. Wordt het onderhands verkocht voor vijf ton dan blijft M. met een schuld van acht ton zitten. Gisteren bleek dat de Voorzieningenrechter Leeuwarden ook twijfelde aan de Zadelhoff taxatie. De rechtbank oordeelde dat er een nieuw taxatierapport moet komen. Volgens M. heeft de SNS Bank opdracht gegeven aan Zadelhoff een taxatierapport op te stellen dat op de kennelijk gewenste lage taxatiewaarde uitkomt.

In overleg met zijn advocaat mr. Koenen overweegt de Fries nu aangifte te doen van valsheid in geschrifte. DTZ Zadelhoff onthield zich van commentaar. De SNS Bank wenst niet te reageren zolang de zaak onder de rechter zit.

http://www.provincietv.nl





Ingezonden persbericht