Gemeente Veere




Ambitieuze begroting Veere

Voor 2009.

Het college van burgemeester en wethouders biedt de raad een sluitende begroting 2009 aan waarin alle in de voorjaarsnota 2008 opgenomen prioriteiten zijn verwerkt.

Na de behandeling van de voorjaarsnota 2008 blijkt op basis van de septembercirculaire dat een hogere algemene uitkering uit het gemeentefonds is te verwachten dan eerst geraamd. Hiertegenover staan ook extra lasten o.a. als gevolg van verhoging WMO budget, verhoging salarislasten door afschaffen (pseudo) WW-premie en correctie op afschrijvings- en rentelasten.

Deze meevaller maakt het mogelijk vanaf 2009 structureel een nagenoeg sluitende begroting te presenteren.

Voor 2009 en volgende jaren kan het voorgenomen beleid zoals vastgelegd in het coalitieprogramma 2006-2010 worden uitgevoerd.

Voor 2009 resulteert dit in een gemiddelde lastenstijging van 4½ à 5% en kunnen alle beoogde nieuwe investeringen en (beleids)prioriteiten met een beheerste lastenstijging voor burgers en bedrijven worden gerealiseerd.

In deze begroting is nog geen rekening gehouden met eventuele (financiële) gevolgen van het niet terug betalen van het uitgezette deposito bij Landsbankinn bank. Dit in afwachting van de verhaalsmogelijkheden van deze vordering.