Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

10.000ste deelnemer Burgernet ingeschreven

17 oktober 2008

Burgernet heeft deze week landelijk de 10.000ste deelnemer ingeschreven. Dat betrof een inwoner van Zwaagwesteinde, die zich via internet aanmeldde.

Op 1 oktober is de werving voor Burgernet in Leeuwarden, Dantumadeel, Gouda, Delft, Ede, Breukelen, Maarssen en De Ronde Venen gestart. Vanaf 7 november is het systeem in die plaatsen operationeel en zijn de eerste burgernetacties te verwachten. In Nieuwegein loopt de huidige proef gewoon door.

Met Burgernet kan de politie het publiek betrekken bij een zoekactie naar een verdachte, een voertuig of een vermist persoon. De deelnemers krijgen een ingesproken mededeling over een gezocht persoon of voertuig te horen op hun vaste of hun mobiele telefoon, of ze krijgen een sms-bericht. Als zij vervolgens iets zien of horen dat overeenkomt met het signalement, bellen zij direct naar een gratis telefoonnummer in de meldkamer van de politie. Zo kan de politie gerichter en sneller zoeken.

Na afloop van de zoekactie krijgen alle deelnemers weer een bericht met informatie over het resultaat.

In Nieuwegein loopt er al sinds 2004 een proef met Burgernet. Gezien het succes is de proef nu uitgebreid. Na evaluatie van de proef is het de bedoeling Burgernet stapsgewijs overal in het land in te voeren.