Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Amsterdam, 24 september 2008

Pierre Courbois start VPRO/Boy Edgar Prijs Tournee op 19 oktober

Eerder dit jaar ontving Pierre Courbois de VPRO/Boy Edgar Prijs, sinds jaar en dag dé jazzprijs van Nederland. Van 19 oktober 2008 t/m 17 januari 2009 maakt hij met zijn Vijfkwarts Sextet een tournee langs toonaangevende Nederlandse jazzpodia.

Pierre Courbois Vijfkwarts Sextet
Slagwerkers die een eigen band leiden en het hele repertoire componeren/arrangeren zijn dun gezaaid. De Nederlandse wereldburger Pierre Courbois hoort echter al vele jaren tot dat elitecorps. Roemrucht was de Association P.C., zijn jazzrockgroep uit de jaren zeventig, maar ook zijn Jubilation (jaren negentig) en Dubbel Quintet (2000 - heden) konden rekenen op jubelende toehoorders en dito perskritieken. In zijn nieuwste groep betuigt hij zijn liefde voor oneven maatsoorten. En dan blijkt dat met een vijfkwartsmaat veel meer mogelijk is dan Dave Brubeck liet horen in 'Take Five'. Courbois verzamelde een aantal oudgedienden en jonge talenten om zich heen, zoals hij zijn hele carrière al heeft gedaan. En omdat de humor van de slagwerker al even dwars is als de maatsoorten die hij speelt, koos hij zes muzikanten om die vijf tellen in de maat te spelen. In 2007 verscheen de eerste cd van de groep, 'Revocation' (Daybreak, DBCHR 75369), die goede kritieken kreeg en uiteraard vijf kwartier duurt...

Toon de Gouw - trompet,
Jasper Blom - saxofoon
Ilja Reijngoud - trombone
Willem Kühne - piano
Niko Langenhuijzen - bas
Pierre Courbois - drums

Tourneeschema
Zo 19 oktober, 16.00 uur: Kerk Ruigoord, Ruigoord
Vr 31 oktober, 21.00 uur: Paradox, Tilburg
Za 1 november, 21.00 uur: SJU Jazzpodium, Utrecht
Za 8 november, 20.30 uur: USVA, Groningen
Di 11 november, 21.00 uur: Jazz on the Roof, Glaspaleis, Heerlen Za 15 november, 20.00 uur: CK Theater, Roermond
Wo 19 november, 20.30 uur: LUX, Nijmegen
Za 22 november, 21.30 uur: Galerie Windkracht 13, Den Helder Zo 23 november, 16.00 uur: Porgy en Bess, Terneuzen Vr 28 november, 21.00 uur: De Burcht (Tuinzaal), Leiden Zo 30 november, 15.00 uur: De Harmonie, Leeuwarden Di 2 december, 21.00 uur: Groote Sociëteit, Maastricht Wo 3 december, 20:00 uur: Muziekkwartier (Podium Twente), Enschede Zo 7 december, 16.00 uur: Kunsthuis 13, Velp **
Vr 12 december, 20.15 uur: Beauforthuis, Austerlitz Za 13 december, 21.00 uur: Jazzpodium Artishock, Soest Zo 14 december, 15.00 uur: Jazzpodium DJS, Dordrecht * Za 17 januari, 21.00 uur: Huis Verloren, Hoorn


* Waterland Trio: Loek Dikker (piano), Leo van Oostrom (saxofoon), Pierre Courbois (drums) ** Trio Courbois / De Haas / Courbois: Polo de Haas (piano), Kitty Courbois (stem), Pierre Courbois (drums)

Onder voorbehoud van wijzigingen; kijk voor de meest actuele informatie op de sites van de podia.

VPRO/Boy Edgar Prijs + Tournee
De VPRO/Boy Edgar Prijs Tournee 2008 wordt georganiseerd door Muziek Centrum Nederland i.s.m. de VIP (Vereniging van Jazz en Improvisatiemuziek Podia) en de St. Prompt. De tournee wordt mede mogelijk gemaakt door: het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten+ (NFPK+), de Volkskrant en de VPRO.

De VPRO/Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs in Nederland op het terrein van de jazz en geïmproviseerde muziek, bestaat uit een plastiek van Jan Wolkers en een geldbedrag van ¤12.500. De toekenning van de prijs vindt jaarlijks plaats onder auspiciën van de VPRO en Muziek Centrum Nederland.

Meer informatie over de VPRO/Boy Edgar Prijs en de Tournee vindt u op www.vproboyedgarprijs.nl.

Meer informatie over Pierre Courbois is te vinden op www.pierrecourbois.com.

Muziek Centrum Nederland

Muziek Centrum Nederland (MCN) is de landelijke promotie- en kennisorganisatie op het gebied van muziek en het nationale en internationale muziekleven. MCN is begin 2008 ontstaan uit een fusie van De Jazzorganisatie, De Kamervraag, Gaudeamus, Donemus en het Nationaal Pop Instituut. Meer informatie over MCN vindt u op www.mcn.nl.


---

Noot voor de redactie;