Ingezonden persbericht

Stadsherstel Amsterdam N.V.

- Persbericht -

15 oktober 2008

Museum Werf t Kromhout geopend voor het publiek

Vanaf 19 oktober iedere derde zondag van de maand van 12.00 tot 16.00 uur

Nadat Museum Werf t Kromhout jarenlang alleen op dinsdag geopend was, wordt het vanaf 19 oktober ook elke derde zondag van de maand opengesteld. De openstelling is onderdeel van het beleid van de eigenaar van het Kromhout-complex, Stadsherstel Amsterdam N.V., om haar bezit meer toegankelijk te maken voor het publiek. Stadsherstel ziet de verruimde openstelling als een eerste stap om het Kromhoutmuseum weer als toeristische trekpleister op de kaart te zetten. Overigens blijft het museum ook op dinsdag geopend.

Museum Werf t Kromhout is gelegen aan de Nieuwe Vaart, een water waaraan in de 19e eeuw verschillende werven waren gevestigd. t Kromhout was hiervan de grootste en modernste. Ook nu heeft het complex nog gedeeltelijk een werffunctie. De Westhal is in gebruik bij het scheepsreparatiebedrijf Van Amerongen. In de Oosthal - de oude werkplaats van de werf en de bakermat van de Kromhout Motoren Fabriek - heeft een gedeelte van de collectie van Museum t Kromhout een prominente plek gekregen, waardoor een bijzondere sfeer is ontstaan.

Het museum vertelt het verhaal van de geschiedenis van het gebied als scheepsbouwkwartier en van de geschiedenis van de firma Kromhout. Deze firma begon op de werf met het maken van de motoren, die in de 20ste eeuw wereldfaam zouden krijgen. Voor mensen die in de nautische geschiedenis geïnteresseerd zijn, is het museum een goed alternatief voor het tot 2010 gesloten Scheepvaartmuseum.

Niet alleen Museum Werf t Kromhout is opengesteld. Dankzij een groep enthousiaste vrijwilligers is Stadsherstel in staat een gedeelte van haar cultuurhistorisch zo belangrijke bezit voor het publiek toegankelijk te maken. Iedere eerste woensdag en derde zondag van de maand kunnen de volgende kerken bezichtigd worden:

-Kerkgebouw De Duif - Prinsengracht 756, tegenover het Amstelveld

-De Posthoornkerk - gelegen aan de sfeervolle en bruisende Haarlemmerstraat, nabij de Prinsengracht

-De Vondelkerk - in de Vondelstraat, prachtig gelegen aan het Vondelpark

De gebouwen zijn geopend van 12.00 tot 16.00 uur en er is een gids aanwezig om vragen van de bezoekers te beantwoorden.

Bovendien is het kantoor van Stadsherstel - de geheel in hout opgetrokken 17e-eeuwse Amstelkerk op het Amstelveld - tijdens kantooruren te bezoeken. De kerk wordt gebruikt als expositieruimte en er zijn daarom altijd wisselende kunsttentoonstellingen te bekijken.

De Oosthal van Werf t Kromhout met zijn unieke industriële ambiance kan ook gehuurd worden voor speciale gelegenheden als recepties, congressen, presentaties en om in het huwelijk te treden. Voor informatie over het huren van de Oosthal en de andere locaties van Stadsherstel kan men contact opnemen met de afdeling Exploitatie Bijzondere Gebouwen, telefoon 52 000 90 of op de website bekijken: www.stadsherstel.nl

Werf t Kromhout

Geschiedenis

Op 11 mei 1757 kocht Neeltje Hendrikse de Vries een stuk grond aan de Nieuwe Vaart. Haar man, scheepstimmerman Doede Jansen Kromhout, begon hier een scheepswerf genaamd t Kromhout. Ruim een eeuw lang was het één van de vele kleine werven in Amsterdam, maar op 11 maart 1867 kwam het complex in het bezit van het geslacht Goedkoop, dat de naam Kromhout in scheepvaartkringen legendarisch zou maken.

De familie Goedkoop moderniseerde het kwakkelende bedrijf. Zo werd in 1873 een nieuwe - met stoomkracht uitgeruste - helling in gebruik genomen en in 1888 werden de houten overkappingen vervangen door een - met elektriciteit verlichte - gietijzeren hal. De hal werd op een veiling gekocht en was afkomstig van de in het jaar ervoor gehouden Tentoonstelling van Voedingsmiddelen, die plaats vond op het terrein achter het Rijksmuseum.

In 1899 kwam er een tweede kap, met daarin een kleine smederij en een machinefabriekje waar men scheepsmotoren ging produceren. Deze kregen een zo goede reputatie dat het bedrijf zich in 1905 grotendeels op motorenfabricage ging toeleggen. De zaken gingen voorspoedig, zodat in 1908 aan de andere kant van het IJ een grote fabriek geopend werd. Werf t Kromhout werd in 1911 overgedaan aan de firma Wed. J.L. Ceuvel eigenaar van de ernaast gelegen werf Vredenhof. De beide werven werden samengevoegd en bleven tot 1967 in bedrijf.

De Redding

Na de sluiting dreigde sloop, maar een aantal in de nautische geschiedenis geïnteresseerden wist dit te voorkomen. De Stichting Werf t Kromhout werd opgericht met het doel de werf met de unieke overkappingen in stand te houden. Dankzij een grote bijdrage van het Prins Bernhard Fonds kon de stichting in 1975 de grond en opstallen kopen.

Toen in 1993 strengere milieueisen in werking traden, werd de succesvolle werf van Dick van Amerongen - die eerst in dienst van de stichting en later als zelfstandig ondernemer de werf nieuw leven had ingeblazen - in zijn bestaan bedreigd. Om de toekomst van het gehele historische complex - de hallen zijn sinds 1976 rijksmonument - veilig te stellen en het museum een grotere mate van continuïteit te garanderen, werd het Stadsherstel er bijgehaald.

Vanaf augustus 1998 werd aan t Kromhout gewerkt. Toen begon de aannemer in opdracht van Stadsherstel met het leggen van een vloeistofdichte vloer op de werf van Van Amerongen om deze aan de nieuwe milieueisen te laten voldoen. In april 1999 was de restauratie/renovatie van de monumentale West- en Oosthal gereed. Daarna werd begonnen met de nieuwbouw op het naastgelegen terrein. Dit was in de loop der jaren dichtgeslibd met onaanzienlijke bouwsels. De nieuwbouw - van architectenbureau Duinker, Van der Torre - bestaat uit drie hallen met een voor die locatie karakteristieke vorm. De hallen zijn in 2002 opgeleverd en worden verhuurd als kantoorruimten.

Voor meer informatie en het verkrijgen van foto's kunt u bellen naar de afdeling Exploitatie Bijzondere Gebouwen van Stadsherstel, tel. 52 000 90

Stadsherstel Amsterdam N.V. verwerft, restaureert, onderhoudt en beheert voor het stadsbeeld karakteristieke panden. Dit gebeurt zonder winstoogmerk. Stadsherstel werd opgericht in 1956 toen de gemeente rigoureuze sloopplannen had met de binnenstad. Zij heeft in haar ruim 50-jarige bestaan bijna 500 verkrotte panden gerestaureerd en tot gewilde woonhuizen gemaakt. Hiermee heeft Stadsherstel in belangrijke mate bijgedragen aan de hernieuwde populariteit van de Amsterdamse binnenstad. De laatste jaren - zeker na de fusie met het Amsterdams Monumenten Fonds, eind 1999 - ligt de nadruk niet meer speciaal op woonhuizen in de binnenstad. Ook andere soorten monumentale panden komen in aanmerking om door de N.V. verworven te worden. Hierbij valt te denken aan kerken en industriële monumenten als scheepswerven, molens en gemalen. Het werkgebied van Stadsherstel is het gebied binnen de voormalige Stelling van Amsterdam, inclusief de Stelling zelf.