Politie Zaanstreek-waterland

Komende tijde extra controles fietsverlichting

regio, 20-10-2008 o De dagen worden weer korter, dus zorg er voor dat uw fietsverlichting (en die van uw kinderen) weer in orde is.

In de eerste plaats natuurlijk voor uw veiligheid maar daarnaast riskeert u een boete van minimaal 20 euro wanneer u zonder licht fietst. In de donkere maanden houdt de politie extra fietscontroles.De regels voor fietsverlichting en reflectoren zijn simpel. Tussen zonsondergang en zonsopgang, bij schemering en slecht zicht (bijvoorbeeld mist) bent u wettelijk verplicht om met licht aan te rijden. Het voorlicht moet wit of geel zijn en het achterlicht rood. Beide lampen moeten permanent branden Ook reflectoren zijn verplicht. Deze moeten achter op de fiets, op de trappers en aan de zijkant van de wielen zitten. Een witte voorreflector is niet verplicht, maar wel zo veilig.

Losse lampjes

Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Voorwaarde is dat de losse lampjes op het bovenlichaam worden gedragen en duidelijk en voortdurend zichtbaar zijn voor andere weggebruikers.

Het gebruik van losse lampjes is verder aan de volgende regels gebonden:
· De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd.
· Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug.
· De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op zijn rug dragen.
· Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn.
Er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden.

Kijk voor meer informatie op www.losselampjesmogenook.nl.

Fietsfeiten

· De boete voor het niet hebben van licht (of reflectie) bedraagt minimaal 20 euro.
* In Zaanstreek-Waterland voert ongeveer negen op de tien fietsers binnen de bebouwde kom de juiste verlichting. Buiten de bebouwde kom is dat iets minder: 85%.

· Fietsers tussen de 12 en 15 jaar zijn relatief vaker bijeen ongeval betrokken. Zij fietsen twee keer zoveel als de gemiddelde Nederlander en hebben minder besef van de risicos.

· Ieder jaar raken in Nederland meer dan 7.000 fietsers ernstig gewond. Enkele honderden daarvan kunnen het ongeval niet meer navertellen...