Nieuw-Vlaamse Alliantie


Stop met politieke processen (20/10/08)

De N-VA distantieert zich nadrukkelijk van de ideeën van Abou Jahjah, net zoals ze zich altijd gedistantieerd heeft van het ideeëngoed van het toenmalige Vlaams Blok. Maar dat is een politieke houding. De N-VA heeft altijd geprotesteerd tegen het voeren van politieke processen, van welke strekking het beoogde doelwit ook moge zijn. Het gerecht moet zijn werk kunnen doen zonder politieke druk en moet zelf ook een grotere weerstand bieden tegen politieke inmenging.

Na de vrijspraak van voormalig AEL-leider Dyab Abou Jahjah roept N-VA-voorzitter Bart De Wever de politieke en gerechtelijke wereld op om de scheiding der machten oprecht te respecteren en een einde te maken aan politiek geïnspireerde processen. Die zijn immers een democratie onwaardig. De politiek zou zich afstandelijk moeten opstellen ten aanzien van de rechterlijke macht en het gerecht moet voldoende weerstand bieden tegen pogingen tot politieke druk of inmenging.

Bart De Wever: Iedereen herinnert zich nog de publieke uitspraken van voormalig premier Guy Verhofstadt, die van op het spreekgestoelte in de plenaire Kamer het presteerde om het gerecht op te roepen om Dyab Abou Jahjah op te pakken. De hele politieke wereld liet zich toen opzwepen tot dit soort van uitspraken die een democratie onwaardig zijn. Met één uitzondering: voormalig N-VA-Kamerlid Geert Bourgeois heeft toen als enige in de Kamer geprotesteerd tegen deze politieke inmenging in het gerecht.

Bart De Wever: Ook ikzelf heb reeds maanden geleden in een column in De Morgen deze problematiek aangekaart. Ik heb toen bijzonder veel kritiek gekregen, maar vandaag wordt duidelijk dat Geert Bourgeois en ik het bij het juiste eind hadden. Hopelijk trekken de politiek en het gerecht hier lessen uit.

Auteur:
Bart De Wever
Algemeen voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be