KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

20-10-2008

Twee dagen zon, wind, geweldige zeilploegen en een uitstekende accommodatie

Afgelopen zaterdag en zondag heeft het NCK Teamzeilen voor
Verenigingen plaatsgevonden. Hier werd gezeild op een wijze die voor de meeste zeilers anders was dan ze gewend zijn. Vlak voor de finish om tactische redenen overstag gaan en terugvaren heeft tenslotte toch iets tegennatuurlijks. De wedstrijden waren geweldig spannend, soms viel de beslissing pas op de laatste meters. Iedere minuut was er wel iets te beleven.

Verenigingen uit alle windstreken hadden zich met topbemanningen ingeschreven. De deelnemende verenigingen waren Maas, KZC, Aegir, WSVR, RZC uit Rotterdam, Langweer uit het verre Friesland, MayDay van de Groningse studenten, Lelystad, Braassem, Kaag, Binnenmaas en Loosdrecht. Onder de bemanningen van deze teams waren bekende zeilers met Olympische medailles en wereld-, Europese en nationale
kampioenschappen op hun naam, zoals Sven Coster, Carolijn Brouwer, Mandy Mulder, Peter Peet en Merel Witteveen.

Het publiek kon vanaf de tribune, die op zon 20 meter hoogte op het dak van de Rotterdam Ocean Wide Yachtclub aan de Brielselaan was geplaatst, alle verrichtingen uitstekend volgen, ondersteund door het commentaar van speaker Frans Bolweg. En dat in deze inspirerende omgeving midden in het Rotterdamse havengebied.

In een geweldige ambiance moest een strak schema van meer dan veertig starts gerealiseerd worden. De wedstrijden duurden steeds zo'n tien minuten. Op zaterdag werden de voorronden gezeild, waarbij er van de twaalf teams vier over zouden blijven voor de halve en hele finale op zondag. Op zondag bleven Maas, RZV, Kaag en Braassem over in de halve finale. Uiteindelijk voeren de Maas en RZV de kleine finale en de Kaag en Braassem een zinderende finale onder het oog van Burgemeester Ivo Opstelten, die bereid was de prijsuitreiking te doen. Uiteindelijk won De Kaag de blauwe wimpel en een wisselbeker.

Het was een prachtig sportief evenement dat zijn bestaansrecht in de Rotterdamse haven heeft bewezen. Ook volgend jaar zal dit evenement, waarschijnlijk begin oktober, georganiseerd worden.