Gemeente Montfoort


P e r s b e r i c h t

Gemeente Montfoort zoekt juiste onderzoeksmethode mogelijke bom Boslaan

Op het bouwterrein aan de Boslaan in Montfoort ligt mogelijk een bom uit de Tweede Wereldoorlog. Het zou gaan om een Duitse bom van 50 kg, welke niet tot ontploffing is gekomen. De gemeente Montfoort kijkt momenteel hoe de exacte plek van de mogelijke bom op een veilige manier gevonden kan worden en alle risico's uitgesloten kunnen worden.

De gemeente heeft daarvoor de Explosive Clearance Group (ECG) uit Wijchen gevraagd met de juiste onderzoeksmethode de bodem van het bouwterrein Boslaan te onderzoeken op een mogelijke bom. ECG gaat het onderzoek uitvoeren met een techniek die bij de bouwplaats past. Uiteindelijk moet ECG de locatie 'bomvrij' verklaren en alle risico's uitsluiten. Het is van belang dat het onderzoek naar de mogelijke bom rekening houdt met de - door de ontwikkelaar nog te bouwen - bouwput met damwanden die in de bouwput worden getrild.

Zodra de onderzoeksmethode bekend is gaat het onderzoek naar de mogelijke bom van start. Omwonenden van de Boslaan zullen tijdig geïnformeerd worden door de gemeente over het moment en de wijze waarop het onderzoek naar de mogelijke bom zal plaatsvinden.

De kans dat er een bom gevonden wordt is relatief klein. Bij eerdere bouwactiviteiten, na de Tweede Wereldoorlog in de omgeving van het Van Rooijenplein, is geen bom aangetroffen. Uit interviews, gehouden onder inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de Boslaan woonden, heeft de gemeente nuttige maar geen nieuwe informatie over de mogelijke aanwezigheid van een bom verkregen.


+++


Noot voor de redactie/