Ingezonden persbericht

Chris van der Drift scoort punten bij GP2-debuut

SHANGHAI - Autocoureur Chris van der Drift heeft zijn eerste GP2-races met punten afgesloten. De 22-jarige Rotterdammer kwam op het Chinese Shanghai International Circuit in actie voor het Italiaanse Trident Racing in de meest competitieve raceklasse onder de Formule 1. Direct liet Van der Drift van zich spreken door zich na een probleemvolle kwalificatie vanaf plaats zestien terug te vechten naar een prima zevende positie. In de sprintrace werd hij keurig als vierde afgevlagd.

Hoewel aan het openingsweekend van de GP2 Asia Series veel sterke en ervaren rijders deelnamen, had Chris van der Drift goede moed om twee maal in de punten te kunnen eindigen. In de voorbereidende testdagen op het Franse Paul Ricard reed hij naar een indrukwekkende vijfde en vierde tijd, waarbij hij meerdere ervaren toppers achter zich liet. Het weekend in Shanghai begon echter minder succesvol. In de half uur durende training werd duidelijk dat er iets flink mis was met de auto. "Toen ik voor de eerste keer de pitstraat uitreed merkte ik dat de auto heel erg naar rechts neigde. Op het rechte stuk moest ik constant naar links sturen om rechtdoor te gaan. Eerst dachten we dat het aan de schokdempers lag, dus die hadden we voor de zekerheid vervangen, maar het probleem was nog steeds aanwezig", legde Chris uit. "Omdat er heel weinig trainingstijd was, hebben we niet veel voor de kwalificatie kunnen veranderen. Later bleek de gewichtsverdeling aan de voorkant verkeerd te zijn. De monteurs hebben vervolgens de hele auto uit elkaar gehaald en opnieuw opgebouwd."

Om nog enigszins kans te maken op punten moest Chris een top-acht positie behalen. Aan deze missie begon hij met een vliegende start. In de eerste ronde had hij al vijf coureurs te pakken en na een snelle pitstop klom hij foutloos op naar de zevende stek. Met verschillende ervaren rijders achter hem, wist de kersverse International Formula Master-kampioen zich knap te verdedigen. Zelfs op het lange rechte stuk, waar slipstreamen goed mogelijk is, kwamen de concurrenten er niet voorbij. "Voor de race hebben we geen enkele lange run kunnen maken, dus ik wist niet hoe de auto zou reageren in deze race van 34 ronden. De auto was gelukkig beter bestuurbaar en dankzij een superstart en een goede strategie is een top-acht positie toch nog gelukt," vatte Van der Drift samen.

De sprintrace vertrok Van der Drift vanaf de tweede plaats. De start was opnieuw goed en hij kwam even naast de koploper te liggen, maar kon de inhaalactie niet doorzetten. Een concurrent wist daarvan te profiteren en passeerde de Nederlander die tevens in het bezit is van een Nieuw-Zeelands paspoort. "Alleen Javier Villa wist mij later op het rechte stuk nog voorbij te rijden, maar de rest heb ik goed achter me weten te houden. Het was mijn doel om punten te halen en dat is gelukt. Daar ben ik zeker blij mee, maar er is nog veel werk te doen. De auto was mede door de problemen op vrijdag niet snel genoeg. Graag wil ik het team heel erg bedanken voor deze kans en ik hoop dat we dit optreden een succesvol vervolg kunnen geven", aldus Chris van der Drift.

Alessandro Alunni Bravi, Managing Director van Trident Racing: "We prijzen het goede werk dat Chris dit weekend heeft geleverd. Hij heeft laten zien dat hij over een indrukwekkende race visie beschikt, consistent en snel is en weet hoe hij met safety car perioden moet omgaan. Om aanvallen van getalenteerde rijders zoals Luca Filippi, Davide Valsecchi en in race twee Jerome D'Ambrosio te weerstaan was niet gemakkelijk. Onze auto miste nog snelheid in vergelijking met de koplopers, maar ik ben blij dat Chris de schade wist te beperken en het best mogelijke resultaat behaalde. Hij heeft in één weekend meer punten gescoord dan onze rijders van het vorige GP2 Asia seizoen. Het team en ik hebben de juiste keus gemaakt om in te investeren in onze sterkste rivaal uit het International Formula Master-kampioenschap van 2008. Chris heeft goede zaken gedaan om in aanmerking te komen op een stoeltje voor het zomerseizoen."

Chris wordt ondersteund door: Racing Pool, National Meats Ltd, BMW Ekris, Arai Helmet en Oakley.

Uitslag race één GP2 Asia Series, Shanghai (China), 18 oktober 2008:
1 Roldan Rodriguez (SPA), Piquet
2 Kamui Kobayashi (JAP), DAMS, +0.632
3 Sakon Yamamoto (JAP), ART, +3.971
4 Javier Villa (SPA), Super Nova, +7.235
7 Chris van der Drift (NED/NZL), Trident Racing, +15.546

Uitslag race twee GP2 Asia Series, Shanghai (China), 19 oktober 2008:
1 Davide Valsecchi (ITA), Durango
2 Earl Bamber (NZL), Qi-Meritus, +4.809
3 Javier Villa (SPA), Super Nova, +10.189
4 Chris van der Drift (NED/NZL), Trident Racing, +17.700
5 Jerome D'Ambrosio (BEL), DAMS, +18.383

Stand in GP2 Asia Series (na twee races):
1 Roldan Rodriguez (SPA), Piquet, 13 punten
2 Javier Villa (SPA), Super Nova, 10 punten
3 Kamui Kobayashi (JAP), DAMS, 9 punten
4 Earl Bamber (NZL), Qi-Meritus, 8 punten
7 Chris van der Drift (NED/NZL), 5 punten

Chris van der Drift strijdt mee om de F1 Driven Dutch Racedriver of the Year award, een initiatief van Force India F1 mede-eigenaar Michiel Mol. Onder leiding van Mol zal een ervaren jury het hele jaar de raceactiviteiten van acht getalenteerde Nederlanders volgen, onder hen ook Van der Drift. Autosportliefhebbers kunnen iedere ronde op Chris stemmen via www.f1driven.com of SMS "CHRIS" naar 1008 (¤1,50 per sms). Stemmers maken kans op diverse prijzen, waaronder een reis naar een Grand Prix in Europa.

--