Gemeente Gouda


Lopen door Gouda's geheime onderwaeter weerelt (17-9-2008)

Van 23 oktober tot 6 november legt Gouda letterlijk een stukje van haar bijzondere waterhistorie bloot. Onder het motto `lopen door Gouda's geheime onderwaeterwereelt' is het mogelijk om één van de onderdoorgangen van het eeuwenoude Goudse watersysteem te bezichtigen. Deze veertig meter lange onderdoorgang, die loopt vanaf het voormalige casino, onder de Dubbele Buurt naar Achter de Kerk, wordt voor onderzoek tijdelijk drooggelegd. Tijdens de unieke tocht zijn historische watergewelven zichtbaar en kan een blik worden geworpen op oude geheimzinnige kelders en ondergrondse gangen.

Gouda's geheime onderwaeterweerelt

Gouda heeft een bijzonder waterstelsel dat in nagenoeg originele staat dwars door de binnenstad loopt. Met allerlei watergangen onder gebouwen door en smalle waterlopen langs huizen en tuinen. Dit watersysteem maakte op ingenieuze wijze gebruik van het verschil van eb en vloed in de Hollandse IJssel en spoelde zo stelselmatig de grachten en `riolering` van Gouda schoon. In de middeleeuwen en daarna was dit een groot goed met het oog op goede hygiëne én voor het brouwen van lekker bier! Het cultuurhistorische watersysteem ligt nu grotendeels verstopt in de binnenstad. Door overkluizingen en gedeeltelijke afsluitingen is het niet goed zichtbaar en ook moeilijk toegankelijk voor waterrecreanten.

Dat is jammer, vindt de gemeente Gouda. Daarom is besloten om een gedeelte van dit waterstelsel weer te herstellen en bevaarbaar te maken voor kleine boten. Deze `intieme vaarroute' kan zo een opmerkelijk stukje historie in de binnenstad weer tot leven brengen. Met het herstellen van de onderdoorgang wordt een begin gemaakt met deze vaarroute. Omwonenden en ondernemers in de buurt reageren enthousiast op dit initiatief. Het project is mede tot stand gekomen met financiële steun van Bouwfonds Cultuurfonds. Het hoogheemraadschap van Rijnland is voornemens bij te dragen.

Onderdoorgang

Tijdens de watersnoodramp in 1953 ontsnapte Gouda op het nippertje aan een grote overstroming. Om dat risico niet meer te lopen is kort na de ramp de open verbinding met de Hollandse IJssel afgesloten. Dit had grote gevolgen voor het Goudse watersysteem, het functioneerde niet meer als voorheen. In de onderdoorgang die nu wordt drooggelegd is een betonnen bak geplaatst en de eeuwenoude gewelven raakten in vergetelheid. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat deze watergang nog steeds in behoorlijk goede staat is. De oude gewelven zijn grotendeels nog intact en de watergang is met relatief geringe kosten weer doorvaarbaar te maken. Daarom is besloten om deze onderdoorgang bij de Dubbele Buurt weer in oude staat terug te brengen. Zo wordt het mogelijk dat kleine bootjes en kano's vanaf de Donkere Sluis onder de weg en huizen door naar de Motte kunnen varen. Meer informatie over de plannen is te vinden op www.hollandsewaterstad.nl.

Publieksdagen en openingstijden
Op 24, 25 en 26 oktober en 1 en 2 november is de watergang gratis toegankelijk voor alle publiek. Bezoekers wordt aangeraden passend schoeisel (water- en modderbestendig) te dragen. De onderdoorgang is op bepaalde tijden voor iedereen gratis toegankelijk. Er is alleen toezicht (geen gidsen) in de onderdoorgang en bij de in- en uitgang. De openingstijden zijn:

* Vrijdag 24 oktober: 10.00 - 17.00 uur

* Zaterdag 25 oktober: 10.00 - 17.00 uur

* Zondag 26 oktober: 14.00 - 16.30 uur

* Zaterdag 1 november: 10.00 - 17.00 uur

* Zondag 2 november: 14.00 - 16.30 uur (tevens koopzondag/ braderie vanaf 11.00 uur)

De laatste bezoeker wordt tot ca. 15 minuten voor sluitingstijd toegelaten tot de onderdoorgang.

Speciale rondwandelingen

De onderdoorgang kunt u ook bekijken als onderdeel van een bijzondere waterwandeling. Onder leiding van een VVV-gids komt u meer te weten over het cultuurhistorische watersysteem van Gouda. Met als spectaculair hoogtepunt: de tocht door de onderdoorgang. Deze `Gouda Waterstad wandeling' duurt anderhalf uur en kunt u boeken met maximaal 25 personen. De kosten bedragen e 3,50 per persoon.

De tijden voor deze VVV-wandelingen zijn:

* Vrijdag 24 oktober: 11.00, 13.00 en 15.00 uur
* Zaterdag 25 oktober: 11.00, 13.00 en 15.00 uur
* Zondag 26 oktober: 14.00 en 15.00 uur

* Zaterdag 1 november: 11.00, 13.00 en 15.00 uur
* Zondag 2 november: 14.00 en 15.00 uur

Voor het boeken van deze waterwandeling of voor meer informatie kunt u contact opnemen met VVV Gouda, Markt 27 te Gouda, telefoon 0900 4683288.

Educatief programma

Voor schoolkinderen is een speciaal kinderprogramma ontwikkeld, waarbij 40 Goudse schoolklassen (groep 6 en 7 basisschool) de onderdoorgang met speciale verhalenvertellers gaan verkennen.


---