Gemeente Abcoude


Kledingbakken Abcoude worden goed gevonden

Kledingbakken Een onderdeel van de nieuwe wijze van afvalinzameling zijn de kledingbakken die kringloopbedrijf Kringkoop geplaatst heeft op verschillende locaties in gemeente Abcoude. Hoewel het nog te vroeg is om al concrete resultaten te melden kan wel worden gesteld dat de inwoners van Abcoude de kledingbakken goed weten te vinden. Ze worden gemiddeld drie keer week geleegd en dat is geen overbodige luxe. De meeste bakken zitten namelijk iedere ronde helemaal vol.

Kleding is een afvalstroom die zich erg goed leent voor recycling. Door slim te sorteren en door gebruik te maken van moderne technieken kan de kleding voor 100% opnieuw worden gebruikt. Ongeveer tien tot vijftien procent van de kleding is bruikbaar voor verkoop in de winkel van Kringkoop. Het overige gedeelte wordt verkocht buiten Nederland of wordt verwerkt tot bruikbare spullen zoals poetslappen of vulmateriaal.

Geen vuilnisbak In sommige gevallen wordt de kledingbak gebruikt voor vuilnis. Dit is om meerdere redenen niet de bedoeling. In de eerste plaats neemt het vuilnis plek in de niet meer voor kleding gebruikt kan worden, maar belangrijker is dat het vuilnis vlekken maakt. Vlekken die er voor zorgen dat de kleding onbruikbaar wordt voor hergebruik in de hoogste categorie, de verkoop. Om het makkelijker te maken het vuilnis op een andere manier aan te bieden onderzoekt gemeente Abcoude momenteel de mogelijkheid tot het plaatsen van aparte vuilnisbakken op alle plekken waar ook kleding kan worden weggegooid.
---

23 oktober 2008